BKK: Technikai hibák miatt nem álltak forgalomba a legújabb CAF villamosok

2020.07.18. 18:14

A korábban megrendelt CAF villamosok forgalomba állítását hátráltató technikai hibák és hiányosságok miatt nem utazhatnak még a budapestiek az új CAF Urbos szerelvényekkel, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.

A BKK és a BKV addig nem tudja átvenni az új villamosokat, amíg azok nem felelnek meg 100 százalékosan a szerződésnek és a hatósági előírásoknak – jelenleg is mindent megtesznek a gyártóval való folyamatos tárgyalásokon, hogy ez megtörténjen. „A cél, hogy mielőbb használatba vehessük a korszerű járműveket, és a beszerzési forrást jelentő uniós támogatás is felhasználható legyen” – írták a közleményükben.

2017-ben és 2018-ban összesen 47 CAF szerelvény érkezett már Budapestre, amik után az opciós lehetőséget kihasználva további 26 villamost rendelt a BKK a spanyol gyártótól. Ezek közül 9 darabot már leszállítottak 2019 óta, ezek forgalomba helyezése viszont továbbra is várat magára.

Ugyan egyes hibákat a gyártó már kijavított, másokhoz azonban további egyeztetések, független szakértői vélemények szükségesek. Eközben a spanyol gyártó folyamatosan szállítja Budapestre a megrendelt járműveket, amelyek előírt tesztjei és próbafutásai jelenleg is zajlanak – olvasható a közleményben.