Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Megtámadták a fővárosi parkolási rendeletet

2005.08.29. 16:20
Stuttgartban az első félóra ingyenes, utána 120 forint óránként a parkolás. Budapesten óránként ennek a többszöröse. Egy ügyvédjelölt szerint a fővárosi önkormányzat júliusi rendelete sérti a jogbiztonság elvét, ezért megtámadta az Alkotmánybíróságon a jogszabályt.

Egy ügyvédjelölt szerint a Fővárosi Önkormányzat júliusi rendelete sérti a jogbiztonságot, mivel a parkolási díjak túlzottak, illetve az önkormányzat jogellenes módon túllépi a hatáskörét. Szerinte a parkolás önkormányzati közfeladat, ám a közszolgáltatás és a különböző díjtípusok mértékei nem értékarányosak egymással. Másrészt - a beadvány szerint - "a jelen rendszer, vagyis a különböző díjak beszedésének módszere az átláthatóságot, ellenőrizhetőséget és ésszerű elköltést előíró alapelvet súlyosan sérti, a beszedett díjak, mint közpénzek felhasználásával kapcsolatos adatokhoz hozzáférni nem lehet".

Az ügyvédjelölt álláspontja szerint a külföldi parkolási díjak a magyar parkolási díjakhoz képest olyan országokban is alacsonyabbak, ahol a GDP és a havi átlagkereset mértéke a magyarországi adatok többszöröse. Így például a stuttgarti parkolás az 1. zónában az első félórában ingyenes, ezután óránként 0,5 euró (körülbelül 122 forint), 2. zónában az első félórában ingyenes, ezután félóránként 0,5 euró. Hamburgban a városcentrumban félóránként 1 euró, azon kívül félóránként 0,5 euró.

Más nagyvárosokban is hasonlóak az árak. Ehhez viszonyítva a magyar parkolási díjak a centrumban óránként 360 és 480 forint között mozognak, és külső területeken is legalább 120 forint óránként. (Az Eurostat adatai szerint az EU mostani 25 tagországában jelenleg az éves átlagkereset 26 850 euró, a ranglistán a harmadik Németország 34 620 euróval, Magyarország hátulról az ötödik, évi 5910 euróval).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!