Árpád
-1 °C
9 °C

2006-ra spórol a Centrum Párt

2004.04.26. 15:42
Az évi 69 milliós állami támogatással működő Centrum országos választmánya szombaton arról döntött, hogy anyagi és belpolitikai okok miatt nem indul az EP-választáson. A drága kampányt kihagyva a párt a két év múlva esedékes országgyűlési választásra koncentrál.
A Centrum Párt országos választmánya a hétvégén úgy döntött, hogy nem indul a 2004. június 13-i Európai Parlamenti választáson.

Diszkriminatív 1200 millió

A Kupa Mihály vezetése alatt összeállt szövetség a 2002-es országgyűlési választáson meglepően magas támogatottságot ért el. A néhány hónappal a választások előtt létrehozott Centrum 4 százalékos eredményével nem jutott ugyan parlamenti mandátumhoz, de a ciklus végéig évi 69 millió forintos állami támogatásra jogosult. A Centrum vezetése szerint viszont ez a pénz nem elegendő egy közbeeső kampány lefolytatására. Kupa Mihály szerint a parlamentbe bejutott négy párt "diszkriminatív és antidemokratikus" döntést hozott, amikor "az EP-választásokra való felkészülést is támogató 1200 millió forintos" állami keretből csak az ő alapítványaik részesülnek. A pártelnök állítása szerint a hátrány ellehetetleníti a parlamenten kívüli pártok felkészülését.

Személyes kvalitások

A választmány a visszalépéssel egy időben arról is döntött, hogy hivatalosan egyik párt támogatását sem javasolják. A Centrum választmányi elnöke, Pászty Ágnes az Index kérdésére elmondta, hogy 2002-ben ugyan a kormány leváltása volt a párt célkitűzése, de mégsem hoztak központi állásfoglalást a visszalépések esetére, ezért vegyesen, a bal- és a jobboldal jelöltjét is ajánlották a párt emberei. A választmány döntése szerint az EP-választáson a két évvel korábbihoz hasonlóan nem párthovatartozásnak, hanem személyes kvalitásoknak kellene döntenie, azaz, hogy "ki képviseli jól vagy rosszul Magyarország érdekeit".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!