Miklós
-7 °C
2 °C

Emberismeretből is lehet érettségizni

2005.02.10. 16:40
Emberismeretből, etikából és médiaismeretből is érettsgéizhetnek az idén végzők, derült ki az oktatási miniszter sajtótéjkoztatóján. Ezentúl a hátrányos helyzetű diákok is beférhetnek az önköltséges szakokra, és az államilag finanszírozott szakokon is némi előnyt élveznek. Magyar Bálint reagált Pokorni Zoltán infromációjára is, mely szerint a diákok 23 százaléka megbukott a tavaszi próbaérettségin.

"Primitív, demagóg, politikai támadásnak" nevezte Magyar Bálint oktatási miniszter a Fidesz megnyilatkozásait a középiskolai felvételi tévéműsoros vizsgafeladatai kapcsán, és mint mondta, sajnálatosnak tartja, hogy az iskolák egyre gyakrabban válnak politikai csatározás terepévé.

A vizsgadrukkot növeli a Fidesz

Magyar Bálint nem érti, hogy a Fidesz milyen statisztikák alapján állítja: a 2004 tavaszi központi próbaérettségin a tizenegyedikes diákok 22-23 százaléka megbukott. A parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke szerdán, Magyar Bálint bizottsági meghallgatásán nehezményezte, hogy a tárca nem hozta nyilvánosságra a nem túl jó eredményeket a honlapján, és nem küldte el az összesített végeredményt az iskoláknak sem, adta hírül a Magyar Nemzet.

Magyar Bálint a felvételi reformokról szóló sajtótájékoztatóján csütörtökön közölte, a tizenegyedikes diákok egyáltalán nem voltak motiváltak, nem voltak felkészültek, hiszen a próbaérettségire kapott jegy nem számít bele az év végi osztályzatukba, ráadásul sokan a rendelkezésre álló idő letelte előtt adták be a lapokat. Szerinte az ellenzéki párt kampánya "játék a gyerekekkel", semmi másra nem alkalmas, mint hogy erősítse a vizsgadrukkot.

Csak a diákok töredéke hasalt el

Ismertetve a tényleges eredményeket az oktatási miniszter megjegyezte, a középszintű próbaírásbeliből nem lehet megítélni a diákok felkészültségét. Mint mondta, 10 százalékos teljesítmény alatt nem engedik szóbelizni a diákokat, de 10 százalék alatti eredményt csak a próbaérettségin részt vevők töredéke produkált. Magyar nyelv és irodalomból 6 százalék volt ezek aránya, történelemből 1 százalék, matematikából 1,5 százalék, míg idegen nyelvekből a diákok kevesebb mint 1 százaléka múlta alul a 10 százalékos határt.

A tényleges eredmények

Más képet mutatnak a minisztérium által az Indexnek átküldött statisztikák. Ezek szerint a magyar próbaérettségin nem a 10 százalék alatti eredményt elért tanulók aránya 6 százalék, hanem a 0 pontos dolgozatoké. Az 1 és 10 százalék közötti eredményt elért tanulók aránya további 16 százalék, így tehát 22 százalék azoknak az aránya, akik nem érték el a szóbeli vizsgára való bejutáshoz szükséges pontszámot. 11 és 20 százalék közti eredményt a diákok 18 százaléka ért el, összesen tehát a magyar próbaérettségin részt vevő diákok 40 százaléka nyújtott 20 százalék alatti teljesítményt.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a rossz helyesírásért kiosztott hibapontok nélkül az eredmények valamivel kedvezőbbek, és az érettségivel kapcsolatos újítások közül éppen az az egyik, hogy lehet majd helyesírási szótárt használni a magyar vizsgán.

A további adatokból kiderül, hogy matematikából a diákok közel fele 20 és 39 százalék között teljesített, 14 százalékuk pedig 20 százalék alatt. Történelemből a legtöbben 19-45 pont közötti eredményt értek el, a 73 pontnál jobb teljesítményt nyújtók aránya elenyésző. Angol nyelvből a résztvevők 3 százaléka nem mehetne szóbelizni, mert 10 százalék alatti eredményt ért el, a legjellemzőbb azonban a 20-39 százalékos eredmény, ennyit ért el ugyanis a próbaérettségizők 42 százaléka. Német nyelvből a 10 százalék alatti eredményt elérők aránya kevesebb mint 1 százalék, a diákok 24 százaléka 30 és 39 százalék közötti eredménnyel teljesítette a vizsgát.

Türelmi keretszám rászoruló diákoknak

Azokon az újításokon túl, amelyekről az Index már beszámolt, számos újabb, a felvételirendszert érintő érdekességgel szolgáltak az Oktatási Minisztérium sajtótájékoztatóján.

Idén először a hátrányos helyzetben lévő diákoknak is lehetőséget biztosítanak, hogy bejussanak az önköltséges szakokra, ahová rendszerint alacsonyabb pontszámmal lehet bekerülni. Eddig ez a lehetőség csak a gazdag diákok előtt állt nyitva, mondta Sipos János közoktatási helyettes államtitkár.

Némi előnyt élveznek a rászorulók az államilag finanszírozott szakokon is: a keretszám 3 százalékáig helyet biztosítanak nekik, ahová a hivatalos pontszám alatti eredménnyel is bejuthatnak, tette hozzá a helyettes államtitkár.

Emberismeret az érettségin

Az idei érettségi-felvételi 114 vizsgatárgya között olyanok is szerepelnek, mint médiaismeret, etika vagy emberismeret, közölte Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vezetője. A középszintű írásbeli érettségihez 150 féle tételsor tartozik, az emelt szintűhöz 185 féle. Az emelt szintű szóbeli követleményeit 2340 tételben gyűjötték össze.

A közép- és emelt szintű írásbeli érettségik tantárgyanként ugyanazon a napon, érettségi után kerülnek sorra, az emelt szintű szóbelit június első felében, a középszintű szóbelit június második felében tartják, mondta Sipos János.

Felvételizzen az Indexszel

Ha további érdekességeket szeretne megtudni az újításokról a felvételi lapok leadásáig, azaz február 15-ig vagy azután, keresse fel az Index érettségi mellékletét, ahol rendszeresen közlünk emelt és középszintű érettségi feladatsorokat nyolc tantárgyból.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!