Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az országban egyetlen diák érettségizik katonai alapismeretekből

2005.01.18. 07:49
A katonai alapismeretek vizsgakövetelményei csak januárban jelentek meg négy másik tárggyal együtt. A Népszabadság értesülései szerint egy diák választotta ezt az érettségi tárgyat.
Ötödik vizsgatárgyként a katonai alapismereteket is választhatják az idén érettségiző diákok, írja a Népszabadság. A vizsga része egyebek mellett a sapka le- és felvétele, tiszteletadás rajkötelékben, álló helyzetben és menet közben, kilépés a rajalakzatból, elöljáróhoz való menet, jelentés, jelentkezés és távozás.

A jelentkezések alapján az országban egy diák érettségizik katonai alapismeretekből. A tantárgyat a Magyar Honvédség Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskolájában tanítják. Az érettségi vizsgakövetelmények csak januárban jelentek meg négy másik tárggyal - judaisztika, utazás és turizmus, gazdasági alapismeretek és belügyi rendészeti ismeretek - együtt.

A katonai alapismeretekből tett középszintű érettségi egyébként belépőt jelenthet a határrendészeti és -védelmi vezetői, illetve a katonai vezetői szakokra. Az idén már az érettségi helyettesíti a felvételit, és a pontszámokat a matúrán elért eredményekből számítják ki. A diákok eldönthetik: emelt vagy középszintű vizsgát tesznek-e, de megfelelő eredmények mellett mindkettővel bekerülhetnek az egyetemekre és a főiskolákra.

Tavasszal minden diáknak öt tárgyból kell érettségiznie: magyarból, matematikából, történelemből és egy idegen nyelvből kötelező, egy ötödik tárgyat pedig több mint 80 közül választhatnak ki.