A matek szakosok meglepődnek

2003.10.06. 16:55
A tavaszi kétszintű érettségire vonatkozó törvénymódosítás legnagyobb vesztesei az egyetemek lehetnek, amelyek felvételi előkészítő tanfolyamai iránt megcsappant a kereslet. Az emelt szinten először 2005-ben érettségiző diákok előrelátóak: van, aki azért választotta a matematikát, mert azt több egyetemre való bejutáshoz tudja hasznosítani, mint az őt igazán érdeklő fizikát.
"A kétszintű érettségi igazi vesztesei az egyetemek lesznek, mert felvételi előkészítő tanfolyamaikra nem tudnak elég tanulót toborozni" - mondja az Indexnek Rudas Péter, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, aki azért megjegyzi, hogy a felsőoktatási intézmények megpróbálnak ügyeskedni: legújabb hirdetéseikben az emelt szintű érettségire való felkészítést vállalják.

Rudas Péter: Nem szabad, hogy a felsőoktatás szabja meg az óvodai tananyagot is
Az más kérdés, hogy az újabb különórákra a gyerekeknek már nem lenne idejük. A menedzselés és a média iránt érdeklődő matematika-történelem tagozatos Tóth Balázs és magát a későbbiekben műszaki pályán elképzelő matematika-magyaros Helembai Dávid elmondta: a héten három nap is fél nyolc előtt öt perccel kezdenek és délután háromkor végeznek. A heti két órás elfoglaltságot jelentő tagozaton a négy év anyagát foglalják össze két év alatt. A tanévből eddig eltelt egy hónapban történelemből például a spártai állammal foglalkozó tananyagot fejezték be. A tizenegyedik év végén próbaérettségin adhatnak számot tudásukról.

Informatikából nem jött össze

A kétszintű érettségi bevezetését a Horn-kormány kezdeményezte, ezen a Fidesz sem változtatott, csak a bevezetés dátuma került egyre messzebb. A 2005-ös áttérést végül a közoktatási törvény tavaszi módosítása tette lehetővé. Ez alapján a felvételi alapja az érettségin elért eredmény, a diákok így mentesülnek attól, hogy egy tárgyból két vizsgát tegyenek. Már akik találnak az érdeklődési körüknek megfelelő képzést.

"A Telekiben informatikából nem jött össze egy csoportnyi tanuló, és a szomszédos Szent István Gimnázium sem indít ilyen tagozatot" - mondja Rudas Péter és hozzáteszi: nekik, a régi rendszernek megfelelően, maguknak kell megoldaniuk a továbbtanulásra való felkészülésüket. A legnépszerűbb tárgyak azok, amelyeket a leggyakrabban követelik meg a felvételi vizsgákon. Ilyen a magyar, a történelem, a matematika és az idegen nyelvek. A "sima érettségi" értéktelenedést jelezheti, hogy a Teleki tizenegyedikesei közül szinte mindenki emelt szinten szeretne 2005-ben számot adni tudásáról.

A lehetőségeket beszűkítő fizika

Helembai Dávid és Tóth Tamás jövőre tesz kétszintű érettségit
A gimnázium igazgatója az új rendszert ért bírálatokat óvatosan kommentálja. "A hazai oktatás egy óriási rendszer, ötezer iskolával, százötvenezer pedagógussal; sokan nehezen állnak át az újra." De a rendszer végül is a diákokért van, akiket azért féltettek, hogy képesek lesznek-e két évvel a továbbtanulás előtt dönteni az irányról. "Matematika szakos kollégáink szoktak leginkább meglepődni, amikor tizenkettedik félévkor megtudják, hogy ki hova adta be felvételi jelentkezését" - mondja némi malíciával Rudas Péter annak érzékeltetésére, hogy az irány kiválasztásával a kétszintű érettségi bevezetése előtt is voltak már gondok. Vannak előrelátó diákok, akik például azért választották a lehetőségeket beszűkítő fizika helyett a matematika tagozatot, mert azt műszaki és közgazdasági felvételin is jól lehet hasznosítani.

"Nem szabad, hogy a felsőoktatás szabja meg már az óvodai tananyagot is" - érvel a kétszintű érettségi mellett az igazgató, aki szerint a közoktatási törvény tavaszi módosításával jelentős terhet vettek le a tanulók válláról. Mindenki annyit tanul, amennyit képességei lehetővé tesznek.  • Hírek
  • Hitelkártya