Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Úgy tűnik, nem lesz ingyenjogosítvány az érettségivel

2004.11.19. 13:17
Ingyen jogosítványt szerezhetnének a jövőre érettségiző diákok, ha a parlament elfogadná kilenc szocialista képviselő költségvetési módosító indítványát. A lépéssel az MSZP egyik választási ígéretét teljesítenék, de a kormány csak jövő héten dönt arról, támogatja-e a javaslatot. Információink szerint ugyanakkor a kabinet vélhetően csupán formális döntést hoz, mert a koalíciós frakciók többségének támogatását sem élvezi az elképzelés.
Kilenc szocialista országgyűlési képviselő a költségvetési törvény módosításával teljesítené a szocialisták azon választási ígéretét, hogy ingyen jogosítványhoz juthatnának az érettségivel együtt a diákok. A javaslat - amelyet többek között Jánosi György, Nagy Nóra, Szabó Zoltán, illetve Tatai-Tóth András jegyez - a középiskolák 12.-es tanulói számára szervezne, pályázat útján kiválasztott autós iskolák közreműködésével gépjárművezetői oktatást. A képviselők azzal indokolják javaslatukat, hogy az érettségivel rendelkező, ám felsőfokú képesítéssel nem bíró pályakezdők elhelyezkedési esélyeit jelentősen javítja a nyelvvizsga, illetve a jogosítvány.

Az elképzelés szerint a költségvetésből fedeznék a diákok elméleti képzését, harminc órás gyakorlatukat, illetve a szükséges vizsgákat is. A pótvizsgák költségeit a diákok állnák. Az ingyenes jogosítvány költsége 2005-ben - szeptember és december között - másfélmilliárd forintos költséggel járna, míg egy teljes 12. évfolyam esetén hatmilliárd forintba kerülne a mostani számítások szerint.

Bár Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára az Index megkeresésére azt mondta, hogy jövő héten határoz a kabinet az elképzelésről, információink szerint ez már csupán formális döntés lehet. A javaslat ugyanis nem élvezi a koalíciós frakciók többségének támogatását sem. Az ellenzők azzal érvelnek, kiszámíthatatlan, hogy mekkora többletköltséggel járhatna az ingyenjogosítvány bevezetése hosszútávon.