Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Négy hónapra bevonták Demszky jogosítványát

2004.05.27. 09:17
Négy hónapra bevonta jogosítványát és 40 ezer forintos bírsággal sújtotta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Demszky Gábort - írja a Népszabadság.
Budapest főpolgármestere május elején a 70 kilométeres sebességkorlátozás ellenére száz feletti sebességgel többször átlépte a záróvonalat a 21-es számú főúton.

A helyszínen intézkedő közlekedési rendőrök vették észre, hogy a főpolgármester jogosítványa már rég lejárt.

A szabálysértési hatóság a napokban postázta a budakeszi lakos budapesti főpolgármesternek a határozatot, amely ellen jogorvoslattal élhet. Független szakértők méltányosnak tartják Demszky büntetését.

Jogosnak tartja és elfogadja

Demszky Gábor az Indexhez eljuttatott közleményében jogosnak nevezte büntetését, amelyet elfogad. A főpolgármester szerint mindez azt bizonyítja, hogy jogállamban élünk, és mindenkire ugyanolyan törvények vonatkoznak. "A következő négy hónapban sofőrrel, gyalog, tömegközlekedéssel és kerékpárral közlekedem" - írja Demszky.

A rendőrség a főpolgármester személyiségi jogaira hivatkozva nem kommentálta a Népszabadság értesülését, csak annyit közölt: a hatóság a hatályos jogszabályoknak megfelelően, az eset összes körülményét mérlegelve járt el.

Azt hitte érvényes

Az MTI-hez eljuttatott közleményében Demszky felkérte a budapesti autósokat, hogy ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét. Mint mondta, az új jogosítványban "megtévesztő módon szerepel az érvényesség ideje, nem teljesen egyértelmű meddig érvényes" az okirat. Demszky jogosítványának első oldalán az állt, a dokumentum érvényes, második lapja szerint azonban már lejárt.

A főpolgármester levélben kérte Lamperth Mónika belügyminisztert, hogy "a jövőben egyértelműen és olvashatóan legyenek feltüntetve az adatok" a jogosítványokon.