Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Érvénytelen jogosítvánnyal gyorshajtott Demszky

2004.05.15. 09:43
Érvénytelen jogosítvánnyal, a záróvonalat átlépve előzött a megengedett sebességet 61 kilométer/órával átlépve Demszky Gábor. A főpolgármester tudomásul vette a rendőrségi feljelentést, azóta gyalog jár. Demszkyt megzavarta a jogosítványon szereplő több dátum, iratait érvényesnek hitte.
Gyorshajtásért és érvénytelen jogosítványa miatt feljelentette Demszky Gábort, Budapest főpolgármesterét a salgótarjáni rendőrkapitányság - közölte Kaszás Ottó szóvivő az MTI-vel pénteken. Az eset még a múlt hét vasárnapján történt a 21-es főközlekedési úton, a mátraszőllősi elágazó közelében, ahol műszeres sebességmérést végeztek - mondta az alezredes. A rendőrök megállítottak egy személygépkocsit, amely a 70-es megengedett sebességhatárt jóval túllépve, 100 kilométeres sebesség felett hajtott.

Ekkor derült ki, hogy a gyorshajtó Budapest főpolgármestere, s egyben az is, hogy lejárt jogosítvánnyal közlekedett. A főpolgármester jogosítványát a rendőrség a helyszínen bevonta. Demszky Gábor ellen gyorshajtás és érvénytelen jogosítvánnyal történő közlekedés miatt a lakóhelye szerint illetékes rendőrségen tettek feljelentést - tájékoztatott a szóvivő.

Záróvonalat átlépve előzött

A Népszabadság értesülései szerint Demszky 131 kilométer/órás sebességgel, a záróvonalat átlépve előzött egy kocsisort. Sajtófőnöke közlése szerint Demszky a feljelentést tudomásul vette, az eset óta sofőrrel vagy gyalog közlekedik.

Azt hitte érvényes

Az MTI-hez eljuttatott közleményében Demszky felkérte a budapesti autósokat, hogy ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét. Mint mondta, az új jogosítványban "megtévesztő módon szerepel az érvényesség ideje, nem teljesen egyértelmű meddig érvényes" az okirat. Demszky jogosítványának első oldalán az állt, a dokumentum érvényes, második lapja szerint azonban már lejárt.

A főpolgármester levélben kérte Lamperth Mónika belügyminisztert, hogy "a jövőben egyértelműen és olvashatóan legyenek feltüntetve az adatok" a jogosítványokon.