Mária
-6 °C
-2 °C

Fidesz: puha, lágy a kormányprogram

2006.05.31. 12:51
Úgy tűnik, reform alatt adóemelést ért a készülő második Gyurcsány-kormány, mondta Varga Mihály. A fideszes politikus adóemeléseket lát.

A Fidesz egyetlen olyan bevételnövelő intézkedést sem szavaz meg, amely emeli az adóterheket, jelentette ki Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

íp> A politikus szerint a kormány adóemelésre készül: a tervezett lépések között van a személyijövedelemadó-kedvezmények ritkítása, az ingatlanadó bevezetése, a munkavállalói járulék három százalékpontos növelése és a középső áfakulcs emelése, valamint az eva 15 százalékos kulcsának 25 százalékra való növelése és a 16 százalékos társasági adó 18 százalékra való emelése.

Úgy tűnik, reform alatt adóemelést ért a készülő második Gyurcsány-kormány, jegyezte meg Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője, aki szerint egyértelműen az adóemelés irányba mutatnak a mostanában elhangzott kormányzati elképzelések. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormányfő kedden a parlamentben úgy fogalmazott: gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mert "feszültségek vannak a költségvetésben", így az állam kiadásait csökkenteni, bevételeit növelni kell.

"A bevételnövelés (...) azt jelenti, hogy többet fogunk fizetni, elsősorban adóban" - tette hozzá Varga Mihály, aki szerint korábban a parlament és a kormány által elfogadott ötéves adóprogram lényegében csak öt hónapot élt. A politikus szerint kapkodás, koncepciótlanság és rövid távú gondolkodás helyett kiszámítható gazdaságpolitikára, átlátható államháztartásra, kisebb államra, a versenyképesség javítására és az euró bevezetésére van szükség. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a kedden nyilvánosságra került kormányprogramban már csupán arról van szó, hogy az euró bevezetése nem cél, hanem eszköz.

Varga Mihály szerint a kormányprogram "puha, lágy", semmilyen konkrétumot nem tartalmaz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.