Orbán blöfföt sejt az egyeztetés mögött

2006.05.30. 17:17
A Fidesz elnöke szerint pártja nem asszisztálhat tovább ahhoz, hogy a miniszterelnök közigazgatási és pártfinanszírozási kérdéseket tol a politika "frontvonalába". Orbán Viktor bejelentette, hogy az ötpárti egyeztetéseken résztvevő képviselőiktől azt kéri majd, hogy a gazdaság problémáit kérjék számon a kormányoldaltól.

Egyre inkább erősödik bennem a benyomás, hogy az egész ötpárti egyeztetés egy nagy blöff - mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint "amíg nem kezdünk tisztességesen beszélni arról, mi a gazdasági helyzet, mi a teendő és nem ez lesz megbeszéléseink középpontjában, addig az emberek azt fogják gondolni, hogy választott képviselőik nem azzal foglalkoznak, ami a dolguk".

Nem rajzolhat hazug képet

A politikai vezetés, beleértve az ellenzéket is, nem rajzolhat hazug képet a választópolgároknak - mondta Orbán Viktor és hozzátette: Magyarországnak ma nem közigazgatási problémái vannak, hanem gazdasági problémái. A Fidesz-elnök azt ígérte, javasolni fogja az ötpárti tárgyalásokon részt vevő fideszes képviselőknek, hogy a megbeszélések fókuszát végre helyezzék át a gazdaság kérdésére. Orbán Viktor leszögezte: ha a kormány magától nem mondja meg, ki kell követelni tőle, hogy pontos helyzetképet adjon a magyar gazdaságról.

A jólét nagy, vagy a baj

Pelczné eláll

Nem lesz Miskolc polgármester-jelöltje Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke az őszi helyhatósági választáson, bár korábban felmerült a neve a tisztségre - erősítette meg az MTI értesülését Juga György, a párt miskolci szervezetének elnöke. Pelczné Gáll Ildikó nem vállalja a jelölést, mert pártbeli, parlamenti munkája nem tenné lehetővé, hogy a helyi kampányban akkora energiával vegyen részt, amekkorát elvár magától, és ami szükséges a sikerhez - mondta Juga, hozzátéve: az eredeti szándék az volt, hogy ismét Pelczné lesz a Fidesz-KDNP közös polgármester-jelöltje.

A négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson Pelczné Gáll Ildikó már megmérette magát a Fidesz-Összefogás Miskolcért-MDF közös jelöltjeként, akkor a voksok 24,36 százalékát szerezte meg, és a második helyen végzett Káli Sándor, az MSZP-SZDSZ közös jelöltje mögött, aki 64,12 százaléknyi szavazataránnyal nyert. Kövér László, a párt országos választmánynak elnöke pénteken váratlanul bejelentette: kísérleti jelleggel - Miskolcon, Szegeden és Pécsett - arra kérik a helyi szervezeteket, hogy tartsanak "polgármester-jelölti előválasztást". Bárki tehet személyi javaslatot az adott város polgármester-jelöltjére, természetesen az érintett személy beleegyezésével a Fidesz helyi szervezetének, vagy szövetségeseinek. Kövér ezzel a bejelentéssel üzent többek között Pelcznének is.

"A közigazgatási és pártfinanszírozási kérdésekről egyeztetni kell, de ezek nem lehetnek a nyilvánosság frontvonalában. Ott az adóemelés kérdésének kell szerepelnie, a költségvetési megszorításoknak, tehát végre az embereket közelebb kell vinni az igazsághoz" - jelentette ki Orbán Viktor. Az ellenzéki vezető fontosnak nevezte, hogy nem lehet a dolgokat úgy folytatni, ahogy azok a választási kampányban mentek. Orbán Viktor álláspontja szerint nem lehet elfogadni, hogy "a miniszterelnök a választás előtt a parlamentben azt mondja, nagy a jólét, a választás után pedig bejelenti, hogy nagy a baj". Hozzátette: így nem tudnak tervezni sem az emberek, sem a cégek. A politikus tarthatatlannak nevezte, hogy a kampányidőszakban a kormány a következő öt évre szóló adócsökkentési tervről beszélt, majd a választások után egy hónappal bejelenti: adókat fog emelni. "Az ellenzék ehhez nem asszisztálhat tovább" - szögezte le Orbán Viktor.

A gazdasági téma

Orbán már az eddig egyetlen egyeztetési forduló után is kitért a gazdaság állapotának témájára. A politikus akkor is jelezte, hogy a miniszterelnök, aki a közjogi csomagját szándékozott bemutatni, nem volt hajlandó válaszolni az ellenzéki felvetésekre ebben a tárgykörben. A Fidesz gyakorlatilag a választások elvesztett első fordulója óta a gazdaság valós állapotának eltitkolásával vádolja az MSZP-t és Gyurcsány Ferencet, újabban pedig rendszeresen pénzbehajtó akciónak minősíti a kormányoldalon államreformnak nevezett terveket.  • Hírek
  • Bankszámla