Mária
-7 °C
3 °C

Demszky-Pokorni párharc várható Budapestért

2001.10.02. 08:01
Az már szinte biztosra vehető, hogy a Fidesz Pokorni Zoltánt indítja főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon, Demszky Gábor pedig már a nyáron világossá tette, hogy negyedszerre is a főváros vezetésére tör. Az MSZP egyelőre még nem döntött, ám a megromlott budapesti házasság miatt valószínűtlen, hogy a szocialisták ismét támogatnák Demszkyt.
A parlamenti választások árnyékában a pártok már megkezdték a felkészülést a jövő őszi önkormányzati megmérettetésre, és ezen belül fokozott figyelmet fordítanak Budapestre. Mindkét oldal számára meghatározó kérdés ugyanis, hogy a központi kormányzat után a második hatalmi centrumként számon tartott fővárosban melyik párt jut vezető szerephez. A város élén 1990 óta Demszky Gábor áll, és bár a Fidesz-MDF-MKDSZ a legnagyobb frakció, Budapestet mégis az MSZP-SZDSZ koalíció.

Pokorni egyre többet foglalkozik a fővárossal

Pokorni Zoltán
A Népszabadság valószínűsíti, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt a 2002-es parlamenti és önkormányzati választás során minden eddigieknél nagyobb energiát fordít Budapestre. Jóllehet hivatalos döntés még nem született, a párton belül azonban - hallgatólagos megállapodás alapján - már Pokorni Zoltánt tartják a főpolgármester-jelöltnek. Ezt valószínűsíti, hogy a fővárosi Fidesz-MDF listát vezető pártelnök egyre több, a fővárossal kapcsolatos kérdésben nyilatkozott, például a 2012-es olimpia budapesti megrendezésével vagy éppen a fővárosi tömegközlekedés korszerűsítésével kapcsolatban. Ez utóbbiról Pokorni javaslatára kedden tárgyal a kormány.

Demszky Gábor
SZDSZ: Folytassa, Demszky!

Az SZDSZ és Demszky már korábban világossá tette, hogy ismét nekivágnak az önkormányzati választásnak. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke korábban már jelezte: számára egyértelmű, hogy Demszky lesz a párt főpolgármester-jelöltje. A városvezető pedig július végén közleményben jelezte: "feltett szándékom, hogy mindenképpen elindulok a 2002. évi főpolgármester-választáson, mert igazoltnak, Budapest jövője szempontjából létfontosságúnak tartom azt a megfontolt, hosszú távra előretekintő várospolitikát, amelyet képviselek - mindenkor szembeszegülve rövid távú pártérdekekkel, bármelyik pártról is legyen szó". A főpolgármester ezért mindazok támogatását várja és elfogadja, akik az ilyen irányultságú várospolitikát helyeslik.

A szocialisták szakítanának

Az azonban valószínűtlen, hogy 1998-hoz hasonlóan az MSZP visszalép a főpolgármester javára. Erre akkor kerülhetne sor, ha a jövő nyári-őszi közvélemény-kutatások meghatározó Demszky-fölényt mutatnának a szocialista jelölttel szemben. Mindenesetre az MSZP-n belül azt valószínűsítik, hogy Mandur László budapesti pártelnök vagy Gy. Németh Erzsébet fővárosi frakcióvezető lehet a jelölt, korábban szóba került azonban Baráth Etele, illetve Molnár Gyula, az MSZP volt alelnökének neve is.

Az Index korábban a Népszava nyomán beszámolt arról, hogy a szocialisták arra próbálják rávenni Demszkyt, hogy jövőre ne pályázza meg még egyszer a főpolgármesteri posztot. A lap azt is megemlítette, hogy Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, jelenlegi svájci nagykövetünk is megmérettetné magát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.