Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Szabadi: nem utasítottam kezességvállalásra a Concordiát

2001.04.20. 13:38
Kapcsolódó cikkek (1)
Az FVM volt politikai államtitkára azt állítja: csak azért kért felvilágosítást a minisztérium tulajdonában lévő Concordia Rt. elnök-vezérigazgatójától a GMS-96 Kft.-ről, mert a cég ügyvezetőjét tudta nélkül hirtelen lecserélték. Szabadi Béla az Indexnek kijelentette: szó sincsen arról, hogy 412 millió forintos kezességvállalásra utasította volna a cég vezetését. A Népszabadság információi szerint azonban a politikus 1999. október 12-én részvényesi határozatban adta ukázba Korompai Nicolette vezérigazgatónak, hogy a négyszázmilliós váltóhoz jutó GMS-96 Kft. ügyeiben előzetesen egyeztessen vele.
Szabadi Béla
Még márciusban indított vizsgálatot a kormányfő kérésére az agrártárca cégeinek ellenőrzésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). A KEHI után Vonza András, az áprilisban hivatalba lépett új földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is vizsgálatot rendelt el az FVM 100 százalékos tulajdonában lévő Concordia Rt. ügyében. Kiderült ugyanis, hogy a cég saját kereskedő vállalkozásáért a GMS-96 Kft.-ért egy 412 millió forintos váltó fejében kezességet vállalt. A Concordia által a kft. részére kiállított értékpapír április 12-én lejárt, s meghosszabbítását az FVM nem engedélyezte. Így a majd' fél milliárdos összeget a cégnek át kellett utalnia a GMS-96 hitelezői részére.

Szabadi cáfolja, hogy utasított volna

A kft. helyettes ügyvezetője korábban Simon László volt, aki Torgyán Józseffel baráti kapcsolatban állt, többször nyaraltak együtt. Azonban nemcsak a kisgazda vezérrel volt jóban, hanem Korompai Nicolette-tel, a Concordia Rt. elnök-vezérigazgatójával is.

Szabadi Béla, az FVM volt politikai államtitkára a Népszabadság információi szerint 1999. október 12-én részvényesi határozattal arra utasította Korompait, hogy a GMS-96 Kft. ügyeiben előzetesen egyeztessen vele. A kisgazda politikus az Indexnek elmondta: szó sincs arról, hogy a kezességvállalásra ő utasította volna az elnök-vezérigazgatót. Azt állítja, hogy soha nem járt a GMS-96 Kft.-nél, s csak azért tartotta szükségesnek a cég ügyeivel kapcsolatos egyeztetéseket, ellenőrzéseket, mert tudta nélkül kicserélték az ügyvezetőt, s erről csak hónapokkal később szerzett tudomást.

Lapértesülések szerint a KEHI törvénysértésekre is bukkant a Concordiánál. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a hivatal várhatóan május közepén végez a cég vizsgálatával, és valószínűleg pert indít az ügyben. A napilap úgy tudja, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatban csak a hivatal elnöke nyilatkozhat, és a tervek szerint 30 évre titkosítják a vizsgálati anyagot.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.