Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szabadi: Olcsón vettem a házamat

2001.04.19. 13:10
Ingatlanközvetítő révén jutott negyvenmillió forintos máriaremetei házához Szabadi Béla. Az FVM volt politikai államtitkára május 15-én költözik át új Dutka Ákos utcai otthonába, amelyre állítása szerint nem volt elég pénze, ezért hitelt vett föl. A politikusnak a jövő hónapban kell ugyanis kiköltöznie Rózsadomb melletti szolgálati lakásából. Ingatlanszakértők szerint azonban az ikerház értéke valójában 50-60 millió forint. Ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség polgári pert indított az FVM tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht., az Agrármarketing Centrum és az FTC ellen, amelynek Szabadi alelnöke volt, egy meg nem tartott életmódnap miatt. A megállapodás értelmében a programra ötvenmillió forintot utaltak a sportszervezet számlájára.
Jövő hónapban kell kiköltöznie Szabadi Bélának, az FVM volt politikai államtitkárának Rózsadomb melletti szolgálati lakásából. A kisgazda politikus nem akar visszaköltözni 58 négyzetméteres kőbányai panellakásába, ezért azt 78 négyzetméteres budafoki ingatlanával együtt eladta, s a napokban Máriaremetén vett egy házat. A Dutka Ákos utcai otthont állítása szerint 40 millió forintért vásárolta, ám ingatlanszakértők 50-60 millió forintra taksálják. Sőt, Szabadi Béla az Indexnek kijelentette: olcsón vette a házat. Az új, négy szintes 137 négyzetméteres otthont feleségével közösen birtokolja. A pazar házhoz 194 négyszögöl telek is tartozik. Az épület egy ikerház fele, egy 30 négyzetméteres garázs is tartozik.

Ingatlanszakértők szerint az ikerház értéke valójában 50-60 millió forint
- Akkor kezdtem el új otthont keresni, amikor felálltam az államtitkári székemből - nyilatkozta az Indexnek Szabadi. - Rengeteg házat megnéztünk, s ez megfelelőnek bizonyult. Ingatlanközvetítő révén sikerült megtalálni ezt az ikerházat, amely elég lelakott, ezért felújításra szorul. Nem voltak szempontjaink, teljesen mindegy volt, hogy a főváros melyik részére költözünk. Az előző tulajdonos már egy éve nem tudta eladni a 15 éves házat, azt hiszem, mindketten jól jártunk. Feleségemmel és fiammal fogok itt lakni.

Szabadi Béla legutóbbi, 1998-as vagyonnyilatkozatában a kőbányai és a budafoki ingatlan szerepel. A volt államtitkár a ciklusváltáskor két 17 négyzetméteres garázs felét, egy Ladát és egy Opel Astrát is tulajdonolt. Szabadi Béla a Világgazdaságnak elmondta: ma adja le a közelmúltban módosított jogszabály szerinti új, teljes egészében nyilvános vagyonnyilatkozatát, melyben már szerepel az új ingatlan is. Szerinte a nyilatkozat alapján követhető lesz az is, milyen forrásból fedezték a ház vásárlását. A kőbányai lakást eladták, és hitelt is felvettek, emiatt jelzálog terheli az ingatlant.

Elindult az első per az agrárcégek pénzügyei miatt

Polgári pert indított a Fővárosi Főügyészség a szerződés semmisségének megállapítása érdekében a FVM tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht., az Agrármarketing Kht. és az FTC ellen, amelynek alelnöke éppen Szabadi Béla volt. A jogvitát az a megállapodás váltotta ki, amelyet az Agrárinnovációs Kht. és az FTC kötött az "életmódnap" megszervezésére. A perben 32 millió forint plusz áfa a tét, vagyis összesen 50 millió. Az Agrárinnovációs Kht. 2000 májusában 32 millió plusz áfáért bérbe vette az év végéig a sportegyesület szabad reklámfelületeit, hogy biztosítsa a 2000. szeptember 10-én megrendezendő "életmódnap" programjához kapcsolódó kreatív anyagok, valamint szponzorok megjelenését.

Szabadi Béla
Az Agrárinnovációs Kht. egyébként a Fradin kívül a Honvédhez és az UTE-hez is eljuttatatta ajánlati felhívását. Az 50 millió az FTC-hez került, a programot pedig nem rendezték meg. Később, már idén januárban, az FTC és az Agrármarketing Kht. engedményezési megállapodást kötött, amelyben a kht. átvállalta a az "életmódnap" megrendezését. Az FTC-nek juttatott támogatás ügyében Keller László szocialista képviselő fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Péter a közelmúltban arra utasította a Fővárosi Főügyészséget, hogy a közérdekben okozott sérelem megszüntetése miatt indítson keresetet az Agrárinnovációs Kht. azon szerződéseinek ügyében, melyek a közbeszerzési törvénybe ütköznek.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Népszabadsággal közölte: az ügyészség keresetében indítványozza, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy az Agrárinnovációs Kht. és az FTC közötti tavaly májusi megállapodás a közbeszerzési törvénybe ütközik, s így semmis. Az FTC-t és az Agrármarketing Centrum Kht-t. a semmiségből eredő jogkövetkezmények tűrésére kéri kötelezni az ügyészség.