Árpád
-1 °C
9 °C

A tervezettnél gyorsabban fogy a gyógyszerkassza

2001.05.15. 18:20
A kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy ésszerű keretek közé szorítja a gyógyszerkassza kiadásait, miután a 147 milliárdos éves keretből az első negyedévben már 43 milliárd forint elfogyott. A kabinet határozott arról is, hogy 650 forintban maximálja a 3501 forintnál drágább gyógyszereknél a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi ár közötti árrést. A gyógyszergyártók kamarája tiltakozását jelentette be, Mikola István egészségügyi miniszter viszont kompenzációt ígért.
Orbán Viktor miniszterelnök a kormány keddi ülésén megfedte azokat a minisztereit, akik a kabinet álláspontjával szembehelyezkedve a múlt héten leszavazták Mikola István egészségügyi minisztert - közölte a kabinet ülése utáni tájékoztatón Borókai Gábor. A kormányszóvivő szerint Orbán elvárja a kabinet tagjaitól, hogy amennyiben bármilyen okból a kormány álláspontjával ellentétesen kívánnak szavazni, azt előzetesen jelentsék be neki, mert ez az együttműködés minimális feltétele.

A kabinet ésszerű határok közé kívánja szorítani a gyógyszerkassza kiadásait, ennek érdekében felülvizsgálják a kiugróan nagy forgalmú és magas összeggel támogatott gyógyszerek körét, és a lehetőségek szerint az olcsóbb készítményekkel váltják ki azokat. A kabinet emellett szigorítani kívánja a gyógyszergyártók promóciós tevékenységét, vagyis maximalizálják, mekkora összegű ajándékot, utazást vagy egyéb ellenszolgáltatást kaphat a receptet felíró orvos a gyógyszereket forgalmazó gyógyszerésztől. A kormány lehetővé kívánja tenni, hogy a gyógyszertárakban megbonthassák a készítményeket, ezzel segítve elő, hogy annyi gyógyszert vegyenek magukhoz a betegek, amennyi szükséges gyógyulásukhoz.

Határoztak az árrésről is

Arról is döntés született, hogy a 3501 forintnál drágább gyógyszerek esetében a kis- és nagykereskedelmi árrés nem lehet több 650 forintnál. A tervezett intézkedés azt szolgálja, hogy a több tízezer forintba kerülő készítményeket ne drágítsa még jobban a patikák haszna. A Magyar Gyógyszerészkamara a tervezett intézkedés kapcsán sajtótájékoztatót tartott, ahol ismertették: azzal a kéréssel fordultak a kormányfőhöz, hogy vessen gátat a patikai árréssel kapcsolatban tervezett minisztériumi intézkedéseknek.

Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke szerint a tervezett intézkedéssel az egészségbiztosító 4,2 milliárd forintot venne ki a gyógyszer-kiskereskedelemből, azaz a jelenlegi árréstömeg 10 százalékát. A kamara elnöke - akit a sajtótájékoztató közben az egészségügyi miniszter erről telefonon informált - a továbbiakban az újságíróknak elmondta: Mikola István közlése szerint a kormány keddi ülésén azt a határozatot hozta, hogy a gyógyszerforgalmazással kapcsolatos intézkedéscsomag miatti veszteséget a kamarával egyeztetett módon visszapótolják a patikusoknak.

Egy kft. feladata lesz a külső üzletrészek kifizetése

A szövetkezeti külső üzletrészek kifizetése egy kft. feladata lesz - jelentette be Borókai Gábor. Közlése szerint a céget az ÁPV Rt. és a Magyar Fejlesztési Bank hozza létre közösen, a többségi tulajdonos pedig az MFB lesz. A céget a kabinet határozata értelmében június utolsó napjáig kell létrehozni. Arról is döntést hoztak a miniszterek, hogy a szabadságuktól politikai okokból megfosztottak életjáradékát a nyugdíjakhoz hasonlóan 13, 8 százalékkal emelik, így az emelt összeg 44 031 forint lesz személyenként és havonta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!