Az SZDSZ támogatja a kormány egészségügyi reformkoncepcióját

MTI
2004.05.06. 20:04
A Szabad Demokraták Szövetsége támogatja a egészségügyi reformról szóló előterjesztést - mondta Kuncze Gábor csütörtökön Pécsett az MTI kérdésére.

"Fontosnak tartanánk, hogy végre érdemi változás legyen az egészségügyben, és ez a koncepció alkalmas annak véghezvitelére" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.

Szavai szerint a következő három hónapban lefolyhatnak a szükséges szakmai, társadalmi viták, melyek keretében "van mód az esetleges fenntartások kezelésére".

Kuncze Gábor elmondta, hogy a szabad demokraták az előterjesztést korábban feltételesen támogatták. A képviselők a monopolhelyzet és a titokvédelem kapcsán fogalmazták meg aggályaikat, de most a koncepció mellett állnak "mert végre érdemben történik valami", ami megvitatható, módosítható.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter szerdán közölte: várhatóan egy év múlva hatályba lép az egészségügyi reformot tartalmazó törvény, amelynek értelmében az úgynevezett ellátásszervezőkön keresztül történne a betegellátás.

Hozzátette, hogy az előterjesztést a kormány minden tagja, valamint a koalíciós frakciók vezetői is támogatták, a tervezetet szakmai, társadalmi vitára bocsátják, majd kormánydöntést követően ősszel kerülhet a parlament elé.

A változásoktól azt várják, hogy javuljon a betegellátás színvonala, és hatékonyabb legyen a források felhasználása. A betegek kevesebb várakozásra, felszereltebb ellátóhelyekre számíthatnak.