Jogellenesen mondtak fel a KSH volt elnökének

Index, MTI
2004.07.07. 15:21
A Fővárosi Munkaügyi Bíróság, elsőfokú, nem jogerős közbenső ítéletében kimondta, hogy jogellenes módon mentették fel tisztségéből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) volt elnökét, Mellár Tamást - közölte szerdán a felperes ügyvédje. A bíróság kedden megállapította, hogy "a miniszterelnöknek a KSH elnökét felmentő határozata, amelyet a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül közölt, jogellenes volt" - mondta Trinn Gábor. Mint hozzátette, a felperes nem kérte visszahelyezését. A bíróság a keresetben szereplő anyagi kártérítési igényről adatok hiányában nem tudott dönteni, ezért nem született teljes körű ítélet.

Az ítélet ellen a felperes és az alperes Miniszterelnöki Hivatal, valamint a KSH 15 napon belül fellebbezhet a Fővárosi Bíróságon. A felperes nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. Gál J. Zoltán kormányszóvivő tavaly novemberben közölte az MTI-vel, hogy Mellár Tamás helyét a KSH élén Pukli Péter veszi át. "Szakmai döntés született, Magyarország EU-csatlakozása, az Eurostatba történő belépés a KSH megerősítését is szükségessé teszi" - indokolta akkor a lépést Gál J. Zoltán.

A kormány nem foglalkozott azzal, hogy a Fővárosi Bíróság első fokon jogtalannak mondta Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) volt vezetőjének korábbi menesztését. A kormányszóvivő, a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva jelezte, hogy a bíróság a KSH volt elnökének három kifogásából kettőben a Miniszterelnöki Hivatalnak adott igazat. Leszögezte: várják a másodfokú döntést.