Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Menesztették a KSH elnökét

2003.11.20. 21:51
Az EU-csatlakozás miatt megerősítésre szorul a Központi Statisztikai Hivatal, ezért a kancelláriaminiszter menesztette az eddigi elnököt, Mellár Tamást. Az intézmény új vezetője Pukli Péter lesz, aki 1966 óta dolgozik a KSH-nál.
Változás történt a Központi Statisztikai Hivatal élén: Mellár Tamást Pukli Péter váltja - mondta a kormányszóvivő csütörtökön az MTI érdeklődésére. "Szakmai döntés született, Magyarország EU-csatlakozása, az Eurostatba történő belépés a KSH megerősítését is szükségessé teszi" - indokolta a lépést a Varsóban tartózkodó Gál J. Zoltán. Hozzátette: az új vezető kinevezéséről szóló végleges döntés hamarosan megszületik.

A felmentésről szóló döntést Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte szerdán Mellár Tamással. A Hír Tv információi szerint Kiss Péter nem indokolta a döntést, arra szakmai magyarázatot nem adott. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint Pukli Péter személyében olyan szakember vezetheti a statisztikai hivatalt, aki nemzetközileg is elismert tekintély. Mellár Tamás 1998 óta vezette a KSH-t. Utódja, Pukli Péter 1966 óta tevékenykedik a KSH-nál, 1996-tól 1998-ig a hivatal gazdaságstatisztikáért felelős elnökhelyettese volt.