Adminisztrációs hiba volt a betegek nevének felcserélése

MTI
2004.08.05. 15:13
Diagnosztikus és terápiás mulasztást nem, de adminisztrációs hibát elkövetett az az orvos, aki egy kórlapkivonaton felcserélte két azonos vezetéknevű beteg nevét a szentesi kórházban, mondta a kórház főigazgatója csütörtökön az MTI-nek. A fegyelmi bizottság hétfőn tárgyal a jelentésről, s hozza meg döntését az orvossal kapcsolatban - közölte Borzi Márta.

A belgyógyász szakorvos "a beteg pontos demográfiai adatainak ellenőrzése nélkül hasonló vezetéknevű (beteg) kórlapkivonatát nyomtatta ki, s azon kézzel írt gyógyszeres javaslatot adott az osztályvezető főorvos ellenőrzése és aláírása nélkül" - ismertette a vizsgálóbiztosi megállapítást a főigazgató. Hozzáfűzte: diagnosztikus és terápiás tévedés, mulasztás a beteg gyógykezelése kapcsán nem történt, az idős nő a "bejöveteli státuszához képest javuló állapotban távozott".

A vizsgálóbiztos súlyosbító körülményként értékelte, hogy voltak az osztályon adminisztrátorok, akik elkészíthették volna a zárójelentést, s az osztályon tartózkodott az osztályvezető főorvos is. Enyhítő körülményként vehető viszont figyelembe az, hogy az orvos a sürgősségi betegellátó osztályon letöltött 24 órás ügyelete után komoly diagnosztikus beavatkozásra készülve követte el az adminisztrációs hibát, mondta Borzi Márta.

A szentesi kórház főigazgatója kedden indított fegyelmi vizsgálatot az intézmény egyik orvosa ellen az adatcsere miatt. A kórlapkivonat téves kitöltését a hozzátartozók jelentették a kórháznak.