József, Bánk
-7 °C
0 °C

Összecserélt kórlapok a szentesi kórházban

2004.08.03. 19:24
Összecserélte két beteg kórlapját a szentesi kórház egyik orvosa. A betegek vezetéknevének az egyezése okozta a hibát, de nem lett a tévedésnek következménye, azaz nem kezelték félre egyik beteget sem. A kórház fegyelmit indított az ügyben.
Fegyelmi vizsgálatot indított a szentesi kórház egyik orvosa ellen az intézmény főigazgatója kedden, mert az orvos egy kórlapkivonaton felcserélte két azonos vezetéknevű beteg nevét - tudta meg kedden az MTI a főigazgatótól, Borzi Mártától.

Az orvosnak nem volt ideje elkészíteni a beteg hazaengedéséhez szükséges zárójelentést, ezért a számítógépen kinyomtatta a kórlapkivonatot, amelyen a terápiára vonatkozó utasítások megfelelőek voltak. Viszont a fejlécen egy másik, azonos vezetéknevű, de más keresztnevű beteg neve szerepelt - mondta Borzi Márta. A kórlapkivonat téves kitöltését a hozzátartozók jelentették a kórháznak - tette hozzá.

A főigazgató sajnálatát fejezte ki az eset miatt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beteg jól van, az az orvos gyógyította meg, aki a kórlapkivonat kitöltésénél a hibát elkövette. A fegyelmi vizsgálat befejezését és a nyilvánosság tájékoztatását Borzi Márta csütörtökre.ígérte.

Nemrég Szegeden két beteget cseréltek össze. Az izületi problémák miatt kórházba került beteget egy agyvérzést szenvedett férfival ,cserélték össze s a hibára csak azután derült fény, hogy felnyitották a férfi koponyáját. Bár stabilizációs műtétek sorát végezték el, a beteg a szükségtelen műtéti beavatkozás után már nem ébredt fel. AZ ügy miatt menesztették a kórház igazgatóját és büntetőeljárás is folyamatban van.