Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Tiltakozása ellenére műtötték meg a Szegeden elcserélt beteget

2004.07.15. 11:06
A szegedi városi kórház megbízott vezetője szerda este egy rádióműsorban azt állította, hogy többen is hallották a kórházban tévedésből megműtött, majd elhunyt beteget tiltakozni az operáció ellen. Baráth Lajos csütörtökön már tagadta, hogy ilyesmit mondott volna.
A június 3-án Szegeden tévedésből megoperált, majd elhunyt beteg a műtét előtt magánál volt, és a nevét is meg tudta mondani, ismerte el szerda este a Klubrádióban Baráth Lajos, a szegedi városi kórház megbízott igazgatója. "El kell ismerni, és a szemtanúk arról számoltak be, hogy Kovács Béla bácsi a nevét el tudta mondani" - mondta kórház vezetője.

"Ilyen mondat nem hangzott el "

A szegedi városi kórház főigazgatójának általános helyettese azonban az MTI-nek csütörtökön már tagadta azt a sajtóban neki tulajdonított állítást, miszerint a szegedi új klinikán július 3-án tévesen megoperált, majd elhunyt beteg a műtét előtt magánál volt és tiltakozott az operáció ellen. "Részemről ilyen mondat nem hangzott el" - mondta Baráth Lajos, majd kijelentette: az eddig lefolytatott vizsgálatokban sincs arra vonatkozó információ, hogy az idős beteg a műtét előtt tiltakozott volna a beavatkozás ellen.

Az igaz viszont, hogy a beteg lánya állítja: édesapja, amikor otthonában rosszul lett, a mentősöknek azt mondta, nem akar kórházba menni - közölte Baráth Lajos. A Klubrádiónak szerda este adott interjújában Baráth Lajos viszont nem cáfolta a riporter értesülését, miszerint a beteg a hordágyon, a klinikára való átszállítása közben értetlenségét fejezte ki, hogy miért viszik őt műteni.

Tiltakozott mielőtt megműtötték

Az eddigi híradások arról szóltak, hogy a 80 éves beteget azért operálták meg egy hasonló korú férfi helyett, mert nem volt azonosítható állapotban. A megbízott igazgató a szerdán megkezdődött fegyelmi vizsgálat alapján azt is elismerte, hogy többen hallották az idős embert tiltakozni a műtét ellen, és tudni szerette volna annak okát.

Az ügyben megkezdődött a fegyelmi meghallgatás a szegedi városi kórházban. Másfél hete ebben a kórházban nyitották fel tévedésből a koponyáját egy idős férfinek, aki azóta meghalt. Az elővizsgálatok alapján hét dolgozó érintett jelenleg a fegyelmi eljárásban, amelyet a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek megfelelően folytatnak le, nyilatkozta Baráth Lajos.

Hírzárlatot rendeltek el

A megbízott főigazgató tájékoztatása szerint a rendőrség is megkezdte szerdán a tanúk meghallgatását a kórházban, többek között meghallgatták az intézmény orvos-igazgatóját is. Baráth Lajos közölte, hogy csütörtökön délelőttől a fegyelmi eljárás lezárásig hírzárlatot rendelnek el a kórházban. A szegedi közgyűlés egészségügyi bizottsága hétfőn kezdeményezte a városi kórház főigazgatójának, Nárai Györgynek felmentését, mert a testület szerint "a kórházi szervezet megerősítése, a bizalom helyreállítása, valamint az intézményben zajló közel kétmilliárd forintos fejlesztés megvalósítása új vezetési struktúrát és új főigazgatót igényel".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!