Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tiltakozása ellenére műtötték meg a Szegeden elcserélt beteget

2004.07.15. 11:06
A szegedi városi kórház megbízott vezetője szerda este egy rádióműsorban azt állította, hogy többen is hallották a kórházban tévedésből megműtött, majd elhunyt beteget tiltakozni az operáció ellen. Baráth Lajos csütörtökön már tagadta, hogy ilyesmit mondott volna.
A június 3-án Szegeden tévedésből megoperált, majd elhunyt beteg a műtét előtt magánál volt, és a nevét is meg tudta mondani, ismerte el szerda este a Klubrádióban Baráth Lajos, a szegedi városi kórház megbízott igazgatója. "El kell ismerni, és a szemtanúk arról számoltak be, hogy Kovács Béla bácsi a nevét el tudta mondani" - mondta kórház vezetője.

"Ilyen mondat nem hangzott el "

A szegedi városi kórház főigazgatójának általános helyettese azonban az MTI-nek csütörtökön már tagadta azt a sajtóban neki tulajdonított állítást, miszerint a szegedi új klinikán július 3-án tévesen megoperált, majd elhunyt beteg a műtét előtt magánál volt és tiltakozott az operáció ellen. "Részemről ilyen mondat nem hangzott el" - mondta Baráth Lajos, majd kijelentette: az eddig lefolytatott vizsgálatokban sincs arra vonatkozó információ, hogy az idős beteg a műtét előtt tiltakozott volna a beavatkozás ellen.

Az igaz viszont, hogy a beteg lánya állítja: édesapja, amikor otthonában rosszul lett, a mentősöknek azt mondta, nem akar kórházba menni - közölte Baráth Lajos. A Klubrádiónak szerda este adott interjújában Baráth Lajos viszont nem cáfolta a riporter értesülését, miszerint a beteg a hordágyon, a klinikára való átszállítása közben értetlenségét fejezte ki, hogy miért viszik őt műteni.

Tiltakozott mielőtt megműtötték

Az eddigi híradások arról szóltak, hogy a 80 éves beteget azért operálták meg egy hasonló korú férfi helyett, mert nem volt azonosítható állapotban. A megbízott igazgató a szerdán megkezdődött fegyelmi vizsgálat alapján azt is elismerte, hogy többen hallották az idős embert tiltakozni a műtét ellen, és tudni szerette volna annak okát.

Az ügyben megkezdődött a fegyelmi meghallgatás a szegedi városi kórházban. Másfél hete ebben a kórházban nyitották fel tévedésből a koponyáját egy idős férfinek, aki azóta meghalt. Az elővizsgálatok alapján hét dolgozó érintett jelenleg a fegyelmi eljárásban, amelyet a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek megfelelően folytatnak le, nyilatkozta Baráth Lajos.

Hírzárlatot rendeltek el

A megbízott főigazgató tájékoztatása szerint a rendőrség is megkezdte szerdán a tanúk meghallgatását a kórházban, többek között meghallgatták az intézmény orvos-igazgatóját is. Baráth Lajos közölte, hogy csütörtökön délelőttől a fegyelmi eljárás lezárásig hírzárlatot rendelnek el a kórházban. A szegedi közgyűlés egészségügyi bizottsága hétfőn kezdeményezte a városi kórház főigazgatójának, Nárai Györgynek felmentését, mert a testület szerint "a kórházi szervezet megerősítése, a bizalom helyreállítása, valamint az intézményben zajló közel kétmilliárd forintos fejlesztés megvalósítása új vezetési struktúrát és új főigazgatót igényel".