Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kényszerszabadságra küldték a szegedi kórházigazgatót

2004.07.09. 17:34
Botka László polgármester szerette volna rávenni a szegedi kórház főigazgatóját arra, hogy kérje nyugdíjazását, de mivel Nárai György ezt elutasította, a polgármester kényszerszabadságra küldte a leletcsere nyomán hírhedtté vált intézmény vezetőjét. A kórház vizsgálata szerint nem orvosi szakmai mulasztás történt.
Azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldik Nárai Györgyöt, annak a szegedi kórháznak a főigazgatóját, amelyből tévesen küldtek koponyaműtétre egy férfit, aki azóta elhunyt - tájékoztatta a szegedi polgármester pénteken reggel az MTI-t.

"A kórház iránti bizalom helyreállításához arra van szükség, hogy egy tetterős vezető irányítsa az intézményt" - mondta Botka László. A polgármester elmondta, az elmúlt napokban több órás tárgyalásokat folytatott Nárai Györggyel, s arra kérte, hogy nyugdíjaztassa magát, mivel most lesz 61 éves, egészségi állapota sem a legjobb, s szemmel láthatóan ez az ügy nagyon megviselte. Az igazgató ezt nem fogadta el, ezért döntöttem a kényszerszabadságolás mellett - tette hozzá a polgármester.

Felmenthetik a főigazgatót

Botka László közölte, felkérte a szegedi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságát, hogy foglaljon állást a kórház belső állapotáról és a főigazgató helyzetéről. "Amennyiben a testület megállapítja, hogy jogosak az aggodalmak, akkor a közgyűlés legközelebbi, szeptemberi ülésén kezdeményezi Nárai György főigazgató felmentését" - tette hozzá.

Szombaton egy 80 éves ásotthalmi beteg helyett egy azonos korú kisteleki férfit küldtek át a városi kórházból műtétre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centruma idegsebészeti klinikájára, a betegcsere a koponya felnyitása után derült ki. A kisteleki férfi azóta elhalálozott, a több órával később megoperált ásotthalmi férfi állapota ugyan stabil, de nincs eszméleténél.

Súlyos adminisztratív tévedés a városi kórházban

A kórház azonnali vizsgálatot rendelt el a felelősök körének megállapítására a halálesettel kapcsolatban. A vizsgálat kiderítette, hogy "nem orvosi szakmai mulasztás, hanem súlyos adminisztratív tévedés történt" - áll a Szegei Városi Kórház Indexhez is eljuttatott pénteki közleményében. A konkrét megállapításokat az intézmény vezetése a párhuzamosan folyó rendőrségi vizsgálat befejezése után hozza nyilvánosságra.

A klinika nem felelős

A Szegedi Tudományegyetem vezetése által elrendelt vizsgálat az ellátást végző klinika részéről személyi felelősséget nem állapított meg az ügyben. A vizsgálat kiterjedt a rendelkezésre álló dokumentumok áttekintésére, valamint a CT-felvételek újraértékelésére is. A nyomozó hatóság hozzájárulásával a szakértők értékelték a hatóság által kirendelt független igazságügyi orvos szakértők által végzett boncolási adatokat is.

A vizsgálat az ellátást végző klinika részéről személyi felelősséget nem állapított meg. A műtétet végző orvos a beteg vizsgálatát követően, a kórelőzmény, a klinikai tünetek és a beküldő intézményben készült leletek alapján az indokolt beavatkozást azonnal megkezdte, és azt szakszerűen hajtotta végre.