Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Kényszerszabadságra küldték a szegedi kórházigazgatót

2004.07.09. 17:34
Botka László polgármester szerette volna rávenni a szegedi kórház főigazgatóját arra, hogy kérje nyugdíjazását, de mivel Nárai György ezt elutasította, a polgármester kényszerszabadságra küldte a leletcsere nyomán hírhedtté vált intézmény vezetőjét. A kórház vizsgálata szerint nem orvosi szakmai mulasztás történt.
Azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldik Nárai Györgyöt, annak a szegedi kórháznak a főigazgatóját, amelyből tévesen küldtek koponyaműtétre egy férfit, aki azóta elhunyt - tájékoztatta a szegedi polgármester pénteken reggel az MTI-t.

"A kórház iránti bizalom helyreállításához arra van szükség, hogy egy tetterős vezető irányítsa az intézményt" - mondta Botka László. A polgármester elmondta, az elmúlt napokban több órás tárgyalásokat folytatott Nárai Györggyel, s arra kérte, hogy nyugdíjaztassa magát, mivel most lesz 61 éves, egészségi állapota sem a legjobb, s szemmel láthatóan ez az ügy nagyon megviselte. Az igazgató ezt nem fogadta el, ezért döntöttem a kényszerszabadságolás mellett - tette hozzá a polgármester.

Felmenthetik a főigazgatót

Botka László közölte, felkérte a szegedi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságát, hogy foglaljon állást a kórház belső állapotáról és a főigazgató helyzetéről. "Amennyiben a testület megállapítja, hogy jogosak az aggodalmak, akkor a közgyűlés legközelebbi, szeptemberi ülésén kezdeményezi Nárai György főigazgató felmentését" - tette hozzá.

Szombaton egy 80 éves ásotthalmi beteg helyett egy azonos korú kisteleki férfit küldtek át a városi kórházból műtétre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centruma idegsebészeti klinikájára, a betegcsere a koponya felnyitása után derült ki. A kisteleki férfi azóta elhalálozott, a több órával később megoperált ásotthalmi férfi állapota ugyan stabil, de nincs eszméleténél.

Súlyos adminisztratív tévedés a városi kórházban

A kórház azonnali vizsgálatot rendelt el a felelősök körének megállapítására a halálesettel kapcsolatban. A vizsgálat kiderítette, hogy "nem orvosi szakmai mulasztás, hanem súlyos adminisztratív tévedés történt" - áll a Szegei Városi Kórház Indexhez is eljuttatott pénteki közleményében. A konkrét megállapításokat az intézmény vezetése a párhuzamosan folyó rendőrségi vizsgálat befejezése után hozza nyilvánosságra.

A klinika nem felelős

A Szegedi Tudományegyetem vezetése által elrendelt vizsgálat az ellátást végző klinika részéről személyi felelősséget nem állapított meg az ügyben. A vizsgálat kiterjedt a rendelkezésre álló dokumentumok áttekintésére, valamint a CT-felvételek újraértékelésére is. A nyomozó hatóság hozzájárulásával a szakértők értékelték a hatóság által kirendelt független igazságügyi orvos szakértők által végzett boncolási adatokat is.

A vizsgálat az ellátást végző klinika részéről személyi felelősséget nem állapított meg. A műtétet végző orvos a beteg vizsgálatát követően, a kórelőzmény, a klinikai tünetek és a beküldő intézményben készült leletek alapján az indokolt beavatkozást azonnal megkezdte, és azt szakszerűen hajtotta végre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!