Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Forró Tamás apósát műtötték tévedésből Szegeden

2004.07.07. 19:31
Kedden este a szegedi új klinikán elhunyt az a nyolcvanéves kisteleki férfi, akinek elcserélt leletei miatt tévedésből nyitották meg a koponyáját. A Délmagyarország információi szerint az idős férfi lányával, Kovács Katalinnal és vejével, Forró Tamás volt tévés újságíróval az egyetem rektora hatszemközti beszélgetést folytatott. A kórházban és az egyetemen szigorú és átfogó vizsgálatot rendeltek el.
Három nappal a tévedésből elvégzett orvosi beavatkozás után, kedden este a Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikája intenzív osztályán anélkül, hogy visszanyerte volna eszméletét, elhunyt a nyolcvanéves Kovács Béla. Ezt a klinika egyik orvosa telefonon közölte a férfi lányával, Kovács Katalinnal.

Műtét közben derült ki

A Délmagyarország információi szerint az asszony két órával korábban férjével, a volt rádiós-tévés műsorvezető, Forró Tamással még meglátogatta a szombat óta kómában lévő édesapját, ezután hosszasan beszélgettek a műtétet megkezdő orvossal. Mint ismert: a szegedi klinikán koponyaműtét közben derült ki, hogy egy nyolcvanéves betegnek valószínűleg a városi kórházban elcserélték a leleteit, s az operációt tévedésből kezdték meg; másik beteg koponyáját kellett volna felnyitniuk. Az idős férfit szombaton mentő szállította Kistelekről Szegedre, a városi kórház sürgősségi betegellátó osztályára.

A XXI. században is megtörténhet

Az apósát meglátogató Forró Tamás a lap kérdésére csak annyit mondott: "Ilyen a XXI. században civilizált országban nem történhetne meg." Forró hozzátette: "Ami megtörtént, önmagáért beszél, mindenki vonja le belőle a megfelelő következtetéseket."

Hasonlóan szűkszavú volt az épületből később kilépő Kovács Katalin is. Az asszony értetlenül állt azelőtt, hogy a kórház és a klinika képviseletében nem tartotta senki sem fontosnak, hogy felhívják telefonon, és ne a nyilvánossággal közöljék először, mi történt édesapjával, és a két intézmény milyen lépéseket tervez a történtek feltárására.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora kedd este hivatalában hatszemközti beszélgetést kezdeményezett Forróékkal, és ígéretet tett a történtek alapos kivizsgálására.

"Legyen a kórház saját halottja"

Kovács Katalin a tv2 Aktív című magazinjának szerdán elmondta, szeretné, ha a kórház saját halottjának nyilvánítaná édesapját, és a temetési beszédet az az orvos tartaná meg, aki a műtétet elvégezte. Kovács Katalin elvárja, hogy az összes olyan kórházi alkalmazott részt vegyen a temetésen, aki részt vett édesapja "kezelésében", a betegfelvételtől a műtétig. Az áldozat lánya nem tartja valószínűnek, hogy beperelik a kórházakat, ugyanakkor szeretné, ha nyilvánosan kérnének bocsánatot az érintettek.