Elhunyt a tévedésből megműtött férfi

2004.07.06. 19:40
Két CT-vizsgálat eredményét keverték össze egy szegedi kórházban, ezért tévedésből megműtöttek egy 80 éves embert, aki estére belehalt sérüléseibe. Az ügyben fegyelmi eljárás indult. A felelős ötéves börtönbüntetésre számíthat.
Elcserélték leletét, ezért tévedésből egy másik beteg helyett nyitották meg koponyáját Szegeden egy nyolcvanéves férfinak, aki estére belehalt sérüléseibe, értesült az MTV esti híradója. A kórházban és a klinikán vizsgálatot indítottak a felelősség megállapítására.

Felesleges koponyaműtét

A Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján koponyaműtét közben derült ki, hogy az orvosok az operációt tévedésből kezdték meg, mert egy másik beteg koponyáját kellett volna felnyitniuk. A nyolcvanéves betegnek valószínűleg a városi kórházban cserélték el a leleteit, írta a Délmagyarország című szegedi napilap.

Az idős férfit szombaton szállította mentő Kistelekről Szegedre, a városi kórház belgyógyászati osztályára, ahol elvégezték a szükséges vizsgálatokat. A koponya komputertomográf (CT) vizsgálatának eredményét azonban összekeverhették egy másik betegével és az alapján állapították meg, hogy a férfin sürgősen koponyaműtétet kell végrehajtani.

A beteget átszállították az egyetem klinikára. Műtét közben azonban kiderült, a betegnél nincs olyan elváltozás, ami a CT felvételen látható, ezért a műtétet abbahagyták. A nyolcvanéves férfit azóta már kétszer megoperálták, jelenleg kómában fekszik, gépek tartják életben - írja a Délmagyarország.

Párhuzamosan vizsgálják

Akár öt éves börtönbüntetést is kaphat a szegedi városi kórház alkalmazottja, akinek a hibájából az eset megtörtént - mondta Ábrahám László, orvosi műhibákkal foglalkozó ügyvéd. Mivel a férfi belehalt a téves műtétbe, akkor egytől öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat az vétkes kórházi alkalmazott, az áldozat családja pedig kártérítési pert indíthat.

A két egészségügyi intézményben párhuzamos vizsgálatot indítottak az eset felderítésére. A klinika igazgatója, Bodosi Mihály professzor a szegedi napilapnak azt közölte, hogy a beteg személyiségi jogai miatt és a vizsgálat befejezése előtt az ügyről az egyetem nem nyilatkozik.

Hasonlóan fogalmazott a kórház főigazgatója is. Nárai György azt mondta, a vizsgálat már szombaton megkezdődött, egyelőre felelőtlenség lenne bármit is közölniük, de hangsúlyozta, nem akarják eltussolni a történteket. A főigazgató fegyelmi vizsgálatot indított a csere miatti felelősség megállapítására, ezzel egyidejűleg fegyelmi biztost nevezett ki az eset körülményeinek feltárására.

A napilap meg nem erősített információi szerint a kórház belgyógyászati osztályára két hasonló korú férfi került be közel egy időben. Az egyiknél a koponyáról készített CT elváltozásokat mutatott ki, és erre a leletre került tévedésből a másik beteg neve.