Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt a tévedésből megműtött férfi

2004.07.06. 19:40
Két CT-vizsgálat eredményét keverték össze egy szegedi kórházban, ezért tévedésből megműtöttek egy 80 éves embert, aki estére belehalt sérüléseibe. Az ügyben fegyelmi eljárás indult. A felelős ötéves börtönbüntetésre számíthat.
Elcserélték leletét, ezért tévedésből egy másik beteg helyett nyitották meg koponyáját Szegeden egy nyolcvanéves férfinak, aki estére belehalt sérüléseibe, értesült az MTV esti híradója. A kórházban és a klinikán vizsgálatot indítottak a felelősség megállapítására.

Felesleges koponyaműtét

A Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján koponyaműtét közben derült ki, hogy az orvosok az operációt tévedésből kezdték meg, mert egy másik beteg koponyáját kellett volna felnyitniuk. A nyolcvanéves betegnek valószínűleg a városi kórházban cserélték el a leleteit, írta a Délmagyarország című szegedi napilap.

Az idős férfit szombaton szállította mentő Kistelekről Szegedre, a városi kórház belgyógyászati osztályára, ahol elvégezték a szükséges vizsgálatokat. A koponya komputertomográf (CT) vizsgálatának eredményét azonban összekeverhették egy másik betegével és az alapján állapították meg, hogy a férfin sürgősen koponyaműtétet kell végrehajtani.

A beteget átszállították az egyetem klinikára. Műtét közben azonban kiderült, a betegnél nincs olyan elváltozás, ami a CT felvételen látható, ezért a műtétet abbahagyták. A nyolcvanéves férfit azóta már kétszer megoperálták, jelenleg kómában fekszik, gépek tartják életben - írja a Délmagyarország.

Párhuzamosan vizsgálják

Akár öt éves börtönbüntetést is kaphat a szegedi városi kórház alkalmazottja, akinek a hibájából az eset megtörtént - mondta Ábrahám László, orvosi műhibákkal foglalkozó ügyvéd. Mivel a férfi belehalt a téves műtétbe, akkor egytől öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat az vétkes kórházi alkalmazott, az áldozat családja pedig kártérítési pert indíthat.

A két egészségügyi intézményben párhuzamos vizsgálatot indítottak az eset felderítésére. A klinika igazgatója, Bodosi Mihály professzor a szegedi napilapnak azt közölte, hogy a beteg személyiségi jogai miatt és a vizsgálat befejezése előtt az ügyről az egyetem nem nyilatkozik.

Hasonlóan fogalmazott a kórház főigazgatója is. Nárai György azt mondta, a vizsgálat már szombaton megkezdődött, egyelőre felelőtlenség lenne bármit is közölniük, de hangsúlyozta, nem akarják eltussolni a történteket. A főigazgató fegyelmi vizsgálatot indított a csere miatti felelősség megállapítására, ezzel egyidejűleg fegyelmi biztost nevezett ki az eset körülményeinek feltárására.

A napilap meg nem erősített információi szerint a kórház belgyógyászati osztályára két hasonló korú férfi került be közel egy időben. Az egyiknél a koponyáról készített CT elváltozásokat mutatott ki, és erre a leletre került tévedésből a másik beteg neve.