Auguszta
-7 °C
0 °C

A főigazgató törölt ki egy részt a szegedi kórház vizsgálatából

2004.07.21. 07:52
Nem akarta meghamisítani a szegedi városi kórházban történt tragikus betegcsere vizsgálati anyagait Nárai György. A kórház felfüggesztett főigazgatója a Blikknek elismerte, hogy ő húzta ki a jelentés tizedik, a jelenlegi megbízott orvos-igazgatóra vonatkozó pontját. A vizsgálati anyag szerint ügyeleti megbízatása ellenére Piros Györgyike főorvos nem tartózkodott a kórházban a leletcsere napján. Elmondása szerint azért, mert csak telefonos ügyeletet tartott.
Nárai György, a szegedi városi kórház felfüggesztett főigazgatója húzott ki egy pontot a kórházban történt tragikus betegcsere vizsgálati anyagából. Az igazgató főorvos a Blikknek nyilatkozva ismerte el ezt, ám mint mondta, abban a hiszemben cselekedett, hogy munkaanyagot, nem pedig vizsgálati jegyzőkönyvet módosít.

Telefonon ügyelt

A törlést kézjegyével jelezte is, gondolván, hogy a törölt, Dr. Piros Györgyi ügyeletes főorvos felelősségét firtató rész a munkaanyag egy másik részébe később bekerül. Ezt azonban már nem állt módjában ellenőrizni, mert időközben kényszerszabadságra küldték.

A kórház belső vizsgálati anyagának megállapításai szerint az ügyeletes Piros nem tartózkodott a kórházban a tragikus tévedés idején. A doktornő az MTI-nek adott nyilatkozata szerint a leletcsere napján, július 3-án nem a betegellátáshoz kapcsolódó, hanem telefonos ügyeletet látott el, azaz elhagyhatta a várost. Tájékoztatást a tragikus esetről annak ellenére sem kapott, hogy mobilja végig be volt kapcsolva, a kórházi ügyeletvezetőnek pedig kötelessége lett volna tájékoztatnia.

A Blikknek nyilatkozó Nárai továbbra sem nyugodott bele felfüggesztésébe. "A bűnösök benne vannak a vizsgálati jegyzőkönyvben, őket kell megkeresni és megbüntetni" - mondta, ám részleteket nem kívánt közölni.

Megjegyezhette volna

Mózes Ervin, Szeged jegyzője szerint utólag nem szabadott volna belenyúlnia a jelentésbe Nárai főigazgatónak. Ha Nárainak megjegyzése lett volna a jelentéssel kapcsolatban azt a szöveg mellé vagy után is írhatta volna - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. A napilap értesülései szerint Piros Györgyike továbbra is gyógyító munkát végez a kórházban és ellátja az intézmény megbízott orvos-igazgatói tisztét is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!