Japánba érkezett Gyurcsány Ferenc

MTI
2004.10.25. 07:31
Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő meghívására hétfőn kétnapos hivatalos látogatásra Tokióba érkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfőt útjára elkísérte többek között Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Somogyi Ferenc kijelölt külügyminiszter, Csepeli György, az informatikai tárca államtitkára, Kósa Ferenc parlamenti képviselő, az Interparlamentáris Unió magyar-japán baráti tagozatának elnöke és számos magyar üzletember, valamint felesége, Dobrev Klára. A miniszterelnöki látogatás célja az előző kormányfő, Medgyessy Péter által meghirdetett új Ázsia-politika folytatásának kinyilvánítása, és a kétoldalú gazdasági együttműködés továbbfejlesztése. E politika központi eleme, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után Magyarország gazdasági kapoccsá váljék az ázsiai térség vezető országai és az EU-tagállamai között.

Gyurcsány Ferenc hétfőn Tokióban tárgyal vendéglátójával, a Koidzumi Dzsunicsiro liberális-demokrata párti kormányfővel és közös politikai nyilatkozatot írnak alá a magyar-japán kapcsolatok fejlesztésének irányairól. A japán miniszterelnök vacsorát ad magyar vendége tiszteletére. A nap folyamán Gyurcsány Ferencet és feleségét audiencián fogadja Akihito császár és Micsiko császárné.