2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Újabb kiképzőtiszteket küldhetünk Afganisztánba

2010.04.18. 12:31

Már az új kormány dönthet arról, hogy Magyarország a NATO-főtitkár kérésére küld-e Afganisztánba helikopterpilóta-kiképzőket, valamint a repülőműszaki személyzetet és tüzérségi eszközök használatát oktató szakembereket - nyilatkozta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője vasárnap.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken folytatott telefonbeszélgetést Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel. A főtitkár azt kérte a honvédelmi minisztertől, hogy a Magyar Honvédség vizsgálja meg, képes-e nagyobb létszámmal részt venni az afgán légierő szállítóhelikopterei személyzetének kiképzésében. Ebben a feladatban már három magyar katona részt vesz, de a NATO további szakemberek részvételében látja a sikeres kiképzés végrehajtását.

Körülbelül 10-15 további szakember Afganisztánba küldéséről lehet szó. A miniszter közölte a NATO-főtitkárral, hogy ebben a kérdésben már az új kormány hozza meg a döntést. Bocskai István hozzátette: mire az új kormány új honvédelmi minisztere átveszi a tárcát Szekeres Imrétől, addigra kidolgozzák az új szakemberek Afganisztánba küldésének részleteit.