Nem tetszik a Széll Kálmán-terv a szakszervezeteknek

2011.03.11. 16:18

A kormány nem egyeztet a szakszervezetekkel és a tárgyalásokat úgy kerüli meg, hogy egyéni képviselői indítványként terjeszt törvényjavaslatokat az Országgyűlés elé - vélik azok az érdekképviseletek, amelyek demonstrációs bizottságot hoztak létre pénteken. A Széll Kálmán-terv azon részei ellen tiltakoznak, amelye szerint korlátoznák a korhatár előtt nyugdíjba vonulást, illetve megszüntetnék a tömegközlekedési dolgozók hozzátartozóinak utazási kedvezményét. Ha nem kapnak időben érdemi választ a kormánytól, országszerte sztrájkbizottságokat alakítanak a szakszervezetek.

A demonstrációs bizottságot több mint 15 szakszervezet hozta létre, köztük a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezete, a Honvédszakszervezet, valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, de várják más érdekképviseletek csatlakozását is.

A szakszervezetek emlékeztetnek: az elmúlt évtizedekben sok munkahelyen az a gyakorlat alakult ki, hogy a munkáltató nem volt képes a munka mértékével vagy veszélyességével egyenértékű bért fizetni, ezért béren kívüli kompenzációs eszközöket vezettek be - ilyen volt például a korhatár előtti nyugdíjazás a fizikailag megterhelő munkaköröknél. Más munkaköröknél az alacsony bért a vállalat egyes termékeire nyújtott kedvezménnyel kompenzálták.

Az ilyen kedvezmények átgondolást mellőző, hirtelen megszüntetése olyan életszínvonal-csökkenést jelentene, amelyet a magyar munkavállalók nem tudnának elviselni az elmúlt évek megszorításai után - vélik az érdekképviseletek. Az aláíró szakszervezetek ezért felszólítják a kormányt, hogy azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat az érintettekkel.