Írásbeli figyelmeztetést kapott a 'szarházizó' tanár

Népszabadság
2005.02.09. 07:39
Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman kedden Kaposváron tett vizsgálódása során kiderült: Cs. István, az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola tanára írásbeli figyelmeztetésben részesült a diákok előtt tett kijelentései miatt.

A középiskola akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor az interneten feltűnt az a hangfelvétel, amely szerint Cs. - kiállva az ügynökmúlttal vádolt Szita Károly mellett - az újságírókról azt mondta: "mocskos szarháziak", akik ma bármit leírhatnak, géppisztollyal kellene lelőni a pletykálkodókat. Az iskolában belső vizsgálat indult, eredményéről Gémesi Tibor igazgató közleményt adott ki. E szerint a hangfelvétel körülményei nem rekonstruálhatók, és "az ellentmondó tanulói nyilatkozatokból nem tisztázható egyértelműen a nyilvánosságra került szöveggel összefüggésbe hozott tanárkollégám szerepe sem." Ezért a "fegyelmi eljárás jogszabályi feltételei bizonyítottság hiányában nem állnak fenn".

Az ombudsmani vizsgálat során kiderült: az iskola igazgatója írásbeli figyelmeztetésben részesítette a tanárt. Aáry-Tamás Lajos elmondta: bizonyossá vált, hogy a felvétel az intézményben készült. A tanár elismerte, hogy hibázott, amiért elnézést kért a tanároktól és a tanulóktól. Az ombudsman szerint az írásos figyelmeztetés megfelelő súlyú büntetésnek tekinthető.