Varga Tamás ügyvédje a büntetés csökkentésére számít

MTI
2005.08.01. 12:51
Hollandiából hozák haza
Varga Tamást csütörtökön este hozták Budapestre Amszterdamból, pénteken a Fővárosi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, amely ellen vádlott és védője fellebbeztek, a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hozza majd meg.

Varga Tamást, a több éve szökésben lévő vállalkozót, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját, korábban gazdasági bűncselekmények miatt ítélték el Magyarországon. A Fővárosi Bíróság előtt jelenleg is folyik eljárás Varga Tamás ellen többrendbeli jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt, mivel azonban a vádlott több éven keresztül szökésben volt, az ügy tárgyalása még el sem kezdődött.

Varga Tamás ügyvédje még ezen a héten beadja a perújítási kérelmet a Buda-környéki Bíróságra és a Dunaújvárosi Városi Bíróságra, s várakozásai szerint a nyári ítélkezési szünet után, akár már ősszel újratárgyalhatják a két ügyet.

Zamecsnik Péter a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában felidézte, három ügyben kérték ügyfele kiadását a magyar hatóságok a hollandoktól, ebből kettőben jogerős szabadságvesztésre ítélték a vállalkozót. "Nos, miután mindkét ügyben azt lehetett megállapítani, hogy Varga Tamás elítélése a távollétében történt, ezért az alkotmányos garanciáknak megfelelően - amelyeket a büntetőeljárási törvény is tartalmaz - meg kell ismételni, perújítani kell ezeket az eljárásokat" - mondta az ügyvéd.

Az ügyvéd arra számít, hogy jelentős mértékben csökkentik Varga Tamás büntetését.