Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Amszterdamban fogták el Varga Tamást

2005.04.11. 07:00
Elfogták a nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló Varga Tamás üzletembert, aki egykor a Fidesz gazdasági tanácsadója volt. Az eleinte Prágában, majd Amszterdamban bújkáló egykori fideszes tanácsadót április 5-én fogták el.

Varga Tamást, a Fidesz volt gazdasági tanácsadóját, üzletembert idáig több nemzetközi elfogatóparancs alapján keresték, és nem csak az elhíresült Centum Kft.-vel kapcsolatos csalások miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfő délelőtt kiadott közleménye szerint egy héttel ezelőtt, 2005. április 5-én, este hétkor fogták el amszerdami lakásán Varga Tamást. A férfit a NNI Különleges Ügyek Osztályának Célkörözési Alosztálya a holland hatóságokkal együttműködve állította elő, ellene négy elfogatóparancs volt érvényben. A Blikk szerint fejvadászok segítségével került elő a nemzetközi körözés alatt álló egykori üzletember.

A fejér Megyei Bíróság 2002-ben és 2003-ban adott ki körözést, a vádlott távollétében kiszabott letöltendő szabadságvesztése miatt. A Fővárosi Bíróság 2002-ben adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, csalás elkövetése miatt, míg a Fejér Megyei Bíróság szintén gazdasági bűncselekmény miatt bocsátott ki elfogatóparancsot.

Prága, Amszterdam


Varga Tamás (Fotó: Népszabadság)

"A Célkörözési Alosztály megállapította, hogy V. Tamás élettársával 1999-ben hagyta el Magyarországot, majd 2000-ben Prágában éltek, ahol közös gyermekük is született" - áll a hétfői közleményben. Három évvel ezelőtt kis híján sikerült elfogni Vargát, ugyanis 2002 decemberében azonosították prágai lakhelyét, azonban a cseh rendőrök elfogási akciója balul ütött ki, Vargának sikerült elmenekülnie, két héttel később pedig élettársa és lánya is eltűnt a városból.

Az elfogási kísérlet után Varga Tamás még óvatosabb lett, rejtőzködő életmódot folytatott, hogy az őt üldöző hatóságok ne akadhassanak a nyomára. A Célkörözési Alosztály munkatársainak azonban sikerült megállapítani, hogy Hollandiába menekült, és Amszterdamban bérelt lakást.

Varga Tamás jelenleg kiadatási őrizetben van Hollandiában, tudta meg az Index a NNI-től. A magyar hatóságok már megkeresték a holland szerveket a kiadatási kérelemmel, és amennyiben Varga hozzájárul az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz, akkor napokon, legfeljebb heteken belül hazahozhatják. Ha - Kulcsár Attilához hasonlatosan - nem él ezzel a jogával, akkor a szükségszerű bírósági eljárás miatt hónapokig is eltarthat, míg Magyarországra kerül.

Legfeljebb három hónap

Megerősítették a holland hatóságok hétfőn, hogy a múlt héten Amszterdamban elfogtak egy csalás gyanúja miatt körözött magyar állampolgárt. Az illetékes holland ügyészség hivatalának szóvivője, Désirée Leppans az MTI-nek elmondta: a férfit - akinek a nevét hivatalosan nem közölhetik - múlt kedden fogták el egy amszterdami lakásban, nemzetközi körözés alapján. A férfi után a szervezett bűnözésre szakosodott rendőrségi szervek folytattak nyomozást Hollandiában.

A holland és az érvényben lévő európai uniós szabályok alapján az elfogott személynek a letartóztatás napjától legkésőbb 90 napon belül kell a körözést kiadó országba kerülnie. A holland bíróságon azután döntenek átadásáról, hogy Magyarországról megérkezett az eset bírósági vizsgálatához szükséges valamennyi dokumentum. A gyanúsított a bírósági eljárás kezdetétől számítva három héten belül Magyarországra kerülhet - tette hozzá egy bírósági illetékes.

Csempészet és áfacsalás

A Fidesz-közeli vállalkozó első büntetőügye a Budai Központi Kerületi Bíróságon zajlott. Varga a vád szerint vámmentességet élvező személyek nevében és helyett autókat hozott be, amelyek eladása révén nagy haszonra tett szert. A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, és az ítélet kihirdetésénél sem lehettek jelen újságírók, megsértve ezzel a büntetőeljárási törvényt, ami szerint még zárt tárgyalás esetén is nyilvánosan kell kihirdetni az ítéletet. 2003 januárjában jogerőre emelkedett Varga Tamás jelentős értékű vámárura üzletszerűen elkövetett csempészet miatt első fokon kiszabott két és fél év börtönbüntetése, miután a Pest Megyei Bíróság helybenhagyta az elsőfokú döntést. Varga sem a 2000 márciusában kezdődött elsőfokú eljárás, sem a másodfokú eljárás egyetlen tárgyalásán sem jelent meg.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene - és még huszonhárom vádlott ellen - mintegy hárommilliárd forintnyi áfacsalás miatt is. Az egy cégcsoporton belüli körbeszámlázással elkövetett csalás során nagy értékű, de nem létező beruházások után igényelték vissza az áfát. A számlázási lánc végén stróman cégek voltak, amelyek végül tartozásaikkal együtt eltűntek. Az ügyben kulcsszerepet játszó IFC Rt.-t Varga Tamás, a Fidesz gazdálkodásának egykori kulcsembere vezette, aki a Kaya Ibrahim neve alatt fantomizált cégekben is érdekelt volt. Az APEH Bűnügyi Igazgatósága csak 1999 végén indította el a nyomozást. Ekkor Varga Tamás már külföldön tartózkodott. A vád tárgyává tett ügyletek között szerepel az 1997 és 1999 között folyt budapesti tetőtér-beépítési program is, amelynél tényleges munkavégzés nélkül vagy látszatmunka alapján mintegy 2,5 milliárd forintnyi számla keletkezett. Vargát az ügyészség ötrendbeli, különösen nagy kárt okozó csalással, valamint ötrendbeli, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítással vádolja.

Két és fél év börtön

Az üzletembert a dunaújvárosi önkormányzat Dunaferr-részvényeivel elkövetett visszaélés miatt is felelősségre vonták, és első fokon két és fél év börtönre ítélte a Dunaújvárosi Városi Bíróság orgazdaság miatt. A Fejér Megyei Bíróság először bizonyítottság hiányában fölmentette Vargát, majd a Legfelsőbb Bíróság utasítására lefolytatott új eljárásban helyben hagyta a Dunaújvárosi Városi Bíróság ítéletét. Varga az elsőfokú ítélet kihirdetése után tűnt el, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, ítélet is távollétében született.

A Bibó kollégiumtól Kaya Ibrahimig
Varga Tamás számos üzletben volt társa Simicska Lajosnak, akivel közösen szignálta a Fidesz részéről az MDF-Fidesz székházügyletet. Simicska Lajos alapítója, tulajdonosa vagy üzletvezetője volt szinte minden Fideszhez közeli cégnek, köztük a Kaya Ibrahimhoz és Josip Tothoz juttatott vállalatoknak is. A Kaya Ibrahimnak 88,5 millió forintnyi APEH-elmaradással eladott Centum tulajdonosai a kilencvenes évek elején Simicska Lajos mellett Kövér Szilárd, Schlecht Csaba, Stumpf István, és az ügyvezetőként is szereplő Varga Tamás voltak. A Bibó Kollégiumban Századvég néven alapított cég nevét akkor változtatták Centumra, amikor megalakult a Századvég Politikai Iskola. Az 1989-ben 1,08 millió forint törzstőkével alapított cégnek Varga Tamás 1989. február és 1992. február között volt ügyvezetője. A cégbíróság a vállalkozást 1998 őszén hivatalból törölte.