Először működött minden paksi sziréna

MTI
2005.08.01. 15:34
Először működött minden sziréna a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében a kiépített riasztóhálózat szokásos hónap eleji próbáján, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel. Szentes György hozzátette, hétfőn kora délután valamennyi jelzőberendezés kifogástalanul működött.

A hajdani világháborús szirénákból álló, később korszerű berendezésekkel lecserélt rendszert az atomerőművel egy időben építették ki, de a rendszerváltásig, mondván, esetleg pánikot váltana ki, nem engedélyezték kipróbálását.

Szentes György elmondta, hogy másfél évtized óta, a tőlünk délre folyó harci események idejét kivéve, havonta kipróbálták a 77 Bács-Kiskun, Fejér, és Tolna megyei településen lévő szirénákat. Félévenként, márciusban és szeptemberben éles, a közbeeső hónapokban rövidebb és csendesebb, szaknyelven morgatópróbát tartanak. Ilyenkor mindig jelentkezett néhány helyen hiba, de most az augusztus 1-ejei ellenőrzéskor mind a 227 jelzőberendezés kifogástalanul működött.