A BASe Kft. készül a mentőhelikopterek átadására

MTI
2006.01.19. 10:43

A BASe Kft. kész átadni az állami tulajdonban lévő, több mint tíz éve üzemben tartásra átvett mentőhelikoptereket, és megkezdte az ezzel kapcsolatos feladatok elvégzését, egyebek között a gépek állapotfelmérését - közölte a cég szóvivője az MTI-vel csütörtökön. Edelényi Gábor ismertetése szerint az átadást nehezíti, hogy a rendőrség által összegyűjtött, majd visszaadott okmányokat szét kell válogatniuk, és az is, hogy a helikopterek az ország különböző pontjain vannak. Mint mondta, az iratok válogatása, illetve a gépek állapotfelmérése már megkezdődött.

A kft. vezetői egyelőre még nem tudják, hogy a gépeket a nemrég megalakult OMSZ Légimentő kht. üzemeltetéssel foglalkozó munkatársainak, vagy az Országos Mentőszolgálat munkatársainak kell majd átadniuk. Hozzátette, hogy a kialakult helyzet miatt ragaszkodnak ahhoz, hogy a légügyi hatóság képviselője vegyen részt az átadáson. A BASe Kft. szerdán közölte, hogy perekre készül a mentőhelikopterek ügyében, miután a Fővárosi Főügyészség az Országos Mentőszolgálat feljelentése nyomán indult nyomozás megszüntetésére utasította a Nemzeti Nyomozó Irodát.

Az Országos Mentőszolgálat korábban azért tett feljelentést a mentőhelikopterek műszaki karbantartását addig végző cég ellen, mert az a január 9-i szerződésbontás után nem adta át a mentőszolgálat tulajdonát képező légi járműveket. Egy nappal később a nyomozóhatóság házkutatást rendelt el a helikoptereket üzemeltető BASe Kft.-nél, s egyidejűleg lefoglalt tíz légi járművet, majd másnap, január 11-én egyes helikopterek dokumentációját is lefoglalták.