Vilma
-8 °C
3 °C

Szűkül Baja Ferenc informatikai játéktere

2003.05.06. 18:45
A Miniszterelnöki Hivatal átalakítása során az esélyegyenlőségért felelős miniszter felügyelete alá kerül a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala (KITKH), melynek néhány feladatát, köztük az egységes digitális rádiótávközlő rendszerrel kapcsolatosakat is, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium veszi át. Az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Miniszterelnöki Hivatal is vizsgálja az In-Forrás XXI. Kht. adatmentési projektjét.
A Miniszterelnöki Hivatalban zajló profiltisztítás során a Baja Ferenc államtitkár, kormánymegbízott által vezetett KITKH több korábbi feladatát - például a kormányzati informatikai beruházások felügyeletét - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium veszi át, az államtitkárság informatikai feladatköre az elektronikus kormányzattal kapcsolatos teendőkre szűkül. Ide tartozik például a kormányzati gerinchálózat, és az azt üzemeltető Kopint-Datorg felügyelete, illetve a kormányportál továbbfejlesztése is. Az IHM-hez kerül át ugyanakkor több, a KITKH által elindított projekt, köztük feltehetően az egységes digitális rádiótávközlő rendszer (EDR) is, és megszűnik Baja Ferenc egyetértési joga a 100 millió forintnál nagyobb informatikai beruházások terén - számolt be az államtitkár az országgyűlés Informatikai és távközlési bizottságának keddi ülésén.

A bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal üdvözölte, hogy a Medgyessy-kormány felszámolja a "kétfejűséget" és tisztább viszonyokat teremt az informatika területén, de meglepődésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Baja hivatala az esélyegyenlőségért felelős miniszter felügyelete alá, ahogyan ő fogalmazott, "a sufniba" kerül.

Tetra helyett EDR

Baja szerint az EDR projekt-előkészítés menetét a kormányátalakítás nem befolyásolja, a szolgáltatásra vonatkozóan még az idén megszületik a szerződés. Az EDR egy olyan, az európai uniós rendszerekkel kompatibilis beszédalapú rádió-távközlési rendszer, ami csoportkommunikációt lehetővé téve köti össze a rendőrséget, a mentőket, a határőrséget, a forgalomirányítást és egyéb szerveket, továbbá esetenként a politikusokat, a polgármestereket. Az államtitkár utalt arra, hogy a korábban Tetra-rendszer néven emlegetett EDR a kormányátalakítással átkerült az Informatikai és Hírközlési Minisztériumhoz. Baja Ferenc jelezte, hogy a kormányzati szervek kommunikációját lehetővé tevő készenléti hálózat mintegy 300 millió forint értékű előkészítő munkája egy hónapja megkezdődött, és folyamatosan zajlik. A döntés értelmében az állam a rendszert szolgáltatásként bérli majd, nem pedig saját maga építi ki, mint ahogy a Tetra esetében lett volna.

Zárt ülés In-Forrás ügyben

Az Informatikai és távközlési bizottság Ellenőrző albizottsága meghallgatta Baja Ferencet az In-Forrás XXI. Kht. által a kormányzati adatvédelmi és adatmentési projekt keretében történt informatikai eszközbeszerzésről is, ám erre a tájékoztatóra egyhangú szavazással zárt ülést rendelt el. Mécs Imre (SZDSZ), az Ellenőrző albizottság tagja az Index érdeklődésére a zárt ülés után úgy nyilatkozott, hogy az államtitkár tájékoztatása szerint az eszközbeszerzés az "önjáró" ügyvezető akciója volt, a megvásárolt szervernek más feladatot keresnek az államigazgatásban.

Az ügy előzménye, hogy a MeH felügyelete alatt álló In-Forrás XXI. Kht. részt vett egy olyan kormányzati adatmentési projektben, amelynél nem volt tisztázott a megbízó kiléte. A projekt a megfelelő technikai háttér kiépítésére terjedt volna ki. Simon Gábor, az albizottság szocialista tagja az ülést követően az MTI-nek elmondta: a tájékoztatóból az derült ki, hogy a projekt valójában egy informatikai eszközbeszerzés volt, amelyet a társaság ügyvezető igazgatója, Tarjáni István saját hatáskörben rendelt el. Erre a kht. alapító okirata adott lehetőséget, amely a tulajdonos számára az egyetértést nem teszi szükségessé, így az ügyben kizárólag a cég vezetője a felelős - jelezte a képviselő. Hozzátette, hogy az eset kapcsán az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a Miniszterelnöki Hivatal is vizsgálatot folytat.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.