Hajnalka
-1 °C
15 °C

Mégis mehetnek magyar katonák Libanonba?

2006.08.26. 20:42
A Külügyminisztérium kész elgondolkodni azon, hogy hazánk küldjön-e katonákat Libanonba. Nagyobb csapategységek küldéséről azonban szó sem lehet, mert a magyar keret kimerült.

Magyarország kész megvizsgálni annak lehetőségét, hogy küldjön-e katonákat Libanonba, közölte Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője szombaton. Bár múlt csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium cáfolta, hogy hazánk felkérést kapott volna a libanoni válság rendezésében való részvételre, a külügyi szóvivő szerint múlt héten az Egyesült Államok azt kérte Magyarországtól, csakúgy mint a többi szövetségesétől, hogy válalljon részt a libanoni-izreeli határon a nemzetközi béketeremtési erőfeszítésből.

Polgár Viktor a magyar álláspontot ismertetve elmondta, hogy a kormány kész megvizsgálni annak lehetőségét, hogy küldjön-e katonákat a térségbe. Ezt az álláspontot fejtette ki pénteken Brüsszelben Kiss Tibor nagykövet az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán. A szóvivő azt is elmondta, hogy nagyobb csapategységek küldésére nem kerülhet sor, mivel Magyarország kimerítette felajánlását, mely szerint a nemzetközi béketeremtő, fenntartó akciókban közel ezer katonával tud részt venni.

Ellentmondás

A Magyar Nemzetben "Ellentét a HM és a külügy között" címmel jelent meg szombaton cikk, mely szerint az Egyesült Államok diplomáciai jegyzékben kérte Magyarországot a múlt héten, hogy tegyen felajánlást a Libanonba készülő ENSZ-erők támogatására. A lap információi szerint a felkérés komoly vitákat eredményezett a Külügyminisztérium és a honvédelmi tárca között. "Göncz Kinga külügyminiszter és Fekszi Márta, a külügyi tárca államtitkára ugyanis diplomáciai okokból azt szeretné, hogy a Magyar Honvédség küldjön Libanonba valamilyen alakulatot, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és a katonai szakértők azonban határozottan ellenzik magyar csapatok részvételét a tűzszünet biztosításában" - olvasható a cikkben.

Polgár Viktor nem kívánt reagálni az MTI-nek arra a kérdésére, hogy létezik-e nézetkülönbség a két tárca között a libanoni szerepvállalás kérdésében. A lap úgy tudja, a honvédelmi tárca többek között azért sem támogat egy új misszióban való részvételt, mert jelenleg erre nincs fedezete a költségvetésben, ráadásul a külszolgálati létszám növelésével alig pár ezer lövész katonánk maradna az itthoni feladatok ellátására.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.