Natália
-3 °C
7 °C

Ivád, GATS-mentes zóna

2005.10.29. 14:30
Kapcsolódó cikkek (1)
A Heves megyei Ivád község képviselő-testületének hétfői ülésén egyhangú testületi döntéssel csatlakozott a GATS-mentes zóna mozgalomhoz, melynek 14 országból már 400 város tagja.
A GATS ronda neve ellenére nem vírus, nem is baktérium, hanem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretei között megkötött Általános Egyezmény a Szolgáltatások Kereskedelméről. Gyakorlatilag senki nem tud róla semmit, sőt, olyan bonyolult, hogy valószínűleg soha nem is kelti majd fel az emberiség legnagyobb részének figyelmét.

Maguk a Védegyletesek sem tudják fejből megmondani, hogy Magyarország 1995-ben milyen szolgáltatási szektorok privatizációját ajánlotta fel. Pedig ők hívták össze azt a sajtótájékoztatót, melyen bejelentették: a Heves megyei Ivád község, Magyarországon elsőként, csatlakozott a GATS-mentes zóna mozgalomhoz, melynek már 400 város tagja, többek között Bécs, Párizs, Firenze, Oxford.

"A GATS-egyezmény célja, hogy liberalizálja a szolgáltatások kereskedelmét - más szóval újabb akadályokat hárítson el a multinacionális vállalatok működése útjából - írja a meghívóhoz mellékelt tárgyilagos sajtóanyagban az ökopolitikai szervezet. - Félő azonban, hogy az olyan közszolgáltatások, mint az iskola, az egészségügy, a posta, a tömegközlekedés vagy a vízműrendszer működtetése is az egyezmény hatálya alá esik, és ezek minden egyéb megfontolás mellőzésével szabadon adható-vehető árucikként jelennek meg a világpiacon."

"A testület hétfőn egyhangúlag döntött a csatlakozásról" - meséli Ivády Gábor, Ivád polgármestere, aki korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a kisposták megszüntetése elleni tiltakozásul a falunapon felgyújtott egy mobilpostává "maszkírozott" furgont. A döntés persze semmit nem jelent, akármilyen táblát kitehetnének a falu szélére.

A polgármesternek legfőképp az a baja a GATS-egyezménnyel, hogy semmibe veszi az önkormányzatiságot, ugyanis a kormány kötelezettséget vállal az önkormányzatok nevében is, melyek viszont nem alárendeltek neki. Ivády úr egyébként egyszerűen azt szeretné elérni, hogy induljon vita a szolgáltatási szektor, ezen belül pedig a közszolgáltatások privatizációjáról, az önkormányzatokat pedig vonják be az őket érintő döntések meghozatalába.

Nem arról van szó, hogy az állam vagy a piac működteti jobban a közösségi szolgáltatásokat - magyarázza a Védegylet álláspontját Scheiring Gábor, a szervezet GATS-specialistája. Meg kellene haladni ezt a szembeállítást, és a korlátokat és az ellenőrző mechanizmusokat kellene közösen kigondolni, és addig is le kellene lassítani a további tárgyalásokat, melynek egyébként fő motorja az Európai Unió.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.