Vilma
-7 °C
4 °C

Úgy tűnik, nem lesz ingyenjogosítvány az érettségivel

2004.11.19. 13:17
Ingyen jogosítványt szerezhetnének a jövőre érettségiző diákok, ha a parlament elfogadná kilenc szocialista képviselő költségvetési módosító indítványát. A lépéssel az MSZP egyik választási ígéretét teljesítenék, de a kormány csak jövő héten dönt arról, támogatja-e a javaslatot. Információink szerint ugyanakkor a kabinet vélhetően csupán formális döntést hoz, mert a koalíciós frakciók többségének támogatását sem élvezi az elképzelés.
Kilenc szocialista országgyűlési képviselő a költségvetési törvény módosításával teljesítené a szocialisták azon választási ígéretét, hogy ingyen jogosítványhoz juthatnának az érettségivel együtt a diákok. A javaslat - amelyet többek között Jánosi György, Nagy Nóra, Szabó Zoltán, illetve Tatai-Tóth András jegyez - a középiskolák 12.-es tanulói számára szervezne, pályázat útján kiválasztott autós iskolák közreműködésével gépjárművezetői oktatást. A képviselők azzal indokolják javaslatukat, hogy az érettségivel rendelkező, ám felsőfokú képesítéssel nem bíró pályakezdők elhelyezkedési esélyeit jelentősen javítja a nyelvvizsga, illetve a jogosítvány.

Az elképzelés szerint a költségvetésből fedeznék a diákok elméleti képzését, harminc órás gyakorlatukat, illetve a szükséges vizsgákat is. A pótvizsgák költségeit a diákok állnák. Az ingyenes jogosítvány költsége 2005-ben - szeptember és december között - másfélmilliárd forintos költséggel járna, míg egy teljes 12. évfolyam esetén hatmilliárd forintba kerülne a mostani számítások szerint.

Bár Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára az Index megkeresésére azt mondta, hogy jövő héten határoz a kabinet az elképzelésről, információink szerint ez már csupán formális döntés lehet. A javaslat ugyanis nem élvezi a koalíciós frakciók többségének támogatását sem. Az ellenzők azzal érvelnek, kiszámíthatatlan, hogy mekkora többletköltséggel járhatna az ingyenjogosítvány bevezetése hosszútávon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!