Mária
-6 °C
-2 °C

A miniszter mellett a Juhász-lányok is lakásokat vásároltak

2004.03.08. 13:00
A Fidesz harmadszor is kezdeményezi, hogy a parlament mentelmi bizottsága folytasson le vagyonnyilatkozati eljárást Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel szemben. A szocialista politkus családja a korábban sokat emlegetett budapesti Lejtő utcai ház mellett ugyanis tavaly két nyíregyházi lakással is gyarapodott. A miniszter előző házasságából született huszonéves lányai összesen közel 40 millió forintért vásároltak új lakást tavaly novemberben. A HM szóvivője szerint a gyerekek nyolc éve külön háztartásban élnek.
Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a múlt héten utasította el eljárás lefolytatása nélkül a Juhász Ferenccel szembeni vagyonnyilatkozati eljárást. A Fidesz által kezdeményezett második eljárást Géczi József Alajos, a testület MSZP-s elnöke azért tartotta szükségtelennek, mert szerinte a képviselő-miniszter megfelelően pontosította a vagyonnyilatkozatát.

Három lakás egy év alatt

A miniszter lányai két lakást vásároltak a nyíregyházi új társasházban
Fotó: index
A Fidesz képviselője, Lengyel Zoltán hétfőn bejelentette, ismét kezdeményezi az eljárás lefolytatását miután kiderült, hogy a múlt év őszén botrányt kavaró 95 milliós budapesti, Lejtő utcai ház mellett két nyíregyházi lakással is gyarapodott a Juhász családjának tulajdonában lévő ingatlanok száma. A honvédelmi miniszter előző házasságából származó gyermekei egyszerre vásároltak meg egy 81 és egy 50 négyzetméteres új építésű lakást. A 22 illetve 20 éves lányok 2003 novemberében kötöttek 25,4 és 12,7 millió forintos szerződést a Kelet-Saxum Holding Kft.-vel. A Magyar Nemzet információi szerint az egyik lány tavaly már egy másik ingatlant is vásárolt összesen 13 millió forintért.

Külön élnek

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója Matyuc Péter az Indexnek azt mondta, Juhász Ferenc nyolc éve külön háztartásban él két lányától, ezért nem szerepelt a miniszter vagyonnyilatkozatában a két ingatlan. A lányok édesanyjukkal Nyíregyházán élnek egy Deák Ferenc utcai házban. Az új ingatlanok vételével kapcsolatban Juhász Ferenc volt felesége az Index kérdésére leszögezte: a lakásoknak semmi köze korábbi férjéhez, a részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Részekre szedték

A miniszter vagyonbevallását januárban kérdőjelezte meg másodszor két fideszes képviselő. Szijjártó Péter és Lengyel Zoltán szerint a Lejtő utcai ház 95 milliós vételárából a család deklarált anyagi segítsége ellenére Juhász nem tudott kielégítően megmagyarázni egy 15 milliós részt. A fideszesek szerint ugyanis a miniszter korábbi magyarázataiban a ház vételárába beszámított Pauler utcai ingatlanról kiderült, hogy az továbbra is Juhászék tulajdonában van.

Magánszemélyektől vett kölcsön

Februárban, bizottsági vizsgálat lezárása előtt a távirati irodának nyilatkozó Juhász Ferenc lezártnak tekintette az ingatlan-vásárlásról szóló vitát, mint mondta azért, mert nem látja értelmét védekezni olyan hibák miatt, amelyeket nem követett el. Juhász akkori közleménye szerint a 2003 júniusában vásárolt 272 négyzetméteres házat saját és családja magánvagyonán felül egy 30 milliós magánszemélyektől felvett kölcsön segítségével tudta megvenni.

A miniszter legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint az egyharmadrészt tulajdonolt Lejtő utcai ingatlan, amely teljes alapterületét tekintve 641 négyzetméteres, előző lakása eladásából, a szüleitől kapott kétmillió forintos támogatásból, megtakarításaiból és 15 milliós, piaci kamatozású bankhitelből finanszírozta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.