Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Százezer forinttal csökkent Orbán pártelnöki fizetése

2004.02.03. 11:20
Orbán fizetése csökkent, Medgyessy vagyona több millió forinttal gyarapodott - derült ki a képviselői vagyonnyilatkozatokból. Több kormánytag is többszörös ingatlantulajdonos, Kövér László életbiztosításokat halmozott fel. Deutsch Tamásnak továbbra is csupán egy Suzukit birtokol, Dávid Ibolya házat vett 2003-ban.
 • Medgyessy, Orbán, Juhász, Magyar, Kovács nyilatkozatai >>
 • Kiss, Lamperth, Kuncze, Gál J., Lendvai, Kövér nyilatkozatai >>
 • Pokorni, Dávid, Demszky, Deutsch nyilatkozatai >>

  A kormányfő három ingatlannal rendelkezik, egyedüli tulajdonosa egy XI. kerület Muskotály utcai 56 négyzetméteres lakásnak és egy 180 négyszögöles leányfalui telken álló 50 négyzetméteres üdülőnek, emellett felerészt birtokol egy 90 négyszögöles hajdúszoboszlói telken álló 48 négyzetméteres üdülőt. Medgyessy ezen felül öröklés és vásárlás útján szerzett festményekkel, bútorokkal és háztartási gépekkel is rendelkezik.

  Spórolós Medgyessy

  A kormányfő takarékos ember, százmillió forintnyi állampapír és befektetési jegy mellett 118 millió forintnyi életbiztosítása is van, emellett betétkönyvben 800 ezer forint és 25 ezer dollár megtakarítást tart. Miniszterelnökként 990 ezer forintot keresett 2003-ban, ezt egészítette ki 198 ezer forintos képviselői juttatása. Medgyessy vagyona tízmillió forinttal és tízezer dollárral gyarapodott. A kormányfő fizetésén felül mobiltelefont, számítógépet és laptopot is kapott használatra.

  Eladósodott Orbán

  Orbán Viktor volt miniszterelnök pártelnöki tiszteletdíja csökkent 108 500 forinttal. A volt kormányfő így a képviselői fizetés mellett 661 500 forintot visz haza minden hónapban. 82+101 négyzetméteres lakóházát, melynek felerészben tulajdonosa, 2002-ben vette, a hozzá tartozó 36 négyzetméteres garázzsal együtt. A vásárlás terhét a mai napig nyögi, 18,7 millió forintos jelzáloghitelt kell kiegyenlítenie. Ezt könnyen megteheti a Történelem főutcáján című, összegyűjtött beszédeit tartalmazó könyv után kapott 18 millió forintos egyszeri tiszteletdíjából. A volt kormányfőnek 3,5 millió forintja van a bankszámláján. Orbán nem cserélte le 2001-ben vásárolt Volkswagen Golfját.

  Juhász ajándékutazásokon

  Juhász Ferenc honvédelmi miniszter tavaly júniusban, emlékezetes körülmények között lépett a nagy ingatlantulajdonos politikusok sorába. Az egyharmadrészt tulajdonolt 641 négyzetméteres Lejtő utcai lakóházat előző ingatlana eladásából, a szüleitől kapott kétmillió forintos támogatásból, megtakarításaiból és 15 milliós, piaci kamatozású bankhitelből finanszírozta. Miniszterként 2003-ban 700 ezer forintot keresett, ez január 1-től 1,1 millió forintra nőt. Miniszterként és képviselőként is jár neki a mobiltelefon, emellett egy laptopot és korlátlan használattal szolgálati gépkocsit is kapott. Ezen felül még szolgálati lakás is megilleti. Juhász tavalyi külföldi utazásait a vagyonnyilatkozat ajándék rovatában számolta el.

  Magyar Bálint íróasztala

  Az oktatási miniszter - Juhász Ferenchez hasonlóan - tavaly lett villatulajdonos: egy 821 négyzetméteres II. kerületi telken vásárolt családi házat 2003 februárjában. Magyar Bálint az ingatlanhoz 30 millió forintos kedvezményes lakáshitelt vett fel. A maximálisan felvehető lakáshitel értékét a kormány tavaly december elején módosította 15 millió forintra. A miniszter budapesti ingatlanja mellett felerészben tulajdonol egy 2569 ngyzetméteres perőcsényi telket, amit 2000-ben vásárolt. Ingóságaiként festményeket, illetve Szemere Bertalan, a Batthyány-kormány nevelési miniszterének íróasztalát jelölte meg. A miniszter képviselői díjazásán túl miniszteri fizetést is kap, tartozása 30 millió forint, 1-2 millió forint megtakarítása van folyószámlákon.

  Kovács László három fizetést kap

  A szocialista képviselő, miniszter és pártelnök három helyről kapja fizetését. A miniszteri és képviselői alapdíj mellett a pártelnöki teendőkért havonta 230 000 forinttal honorálja az MSZP Kovácsot. A kormánypárti politikus egy XII. kerületi, 104 négyzetméteres ingatlant felerészben, egy 70 négyzetméteres, I. kerületi lakást negyedrészben birtokol. Befektetési jegyben 5,4 millió forintja van, amit egy 7 milliós OTP-s jelzáloghitellel kompenzál.

 • Medgyessy, Orbán, Juhász, Magyar, Kovács nyilatkozatai >>
 • Kiss, Lamperth, Kuncze, Gál J., Lendvai, Kövér nyilatkozatai >>
 • Pokorni, Dávid, Demszky, Deutsch nyilatkozatai >>