Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Az Orbán-kormány 3 minisztériuma kapott a Kehi-jelentésből

2006.02.24. 20:12
Újabb oldalakat tett közzé a Postabank konszolidációról készült Kehi-jelentésből a stop.hu. A "szigorúan titkos" feliratos oldalak szerint az Orbán-kormány három minisztériuma, a kancellária, a pénzügy és a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is megkapta az eddig letagadott tervezetet.

Három újabb lap került nyilvánosságra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2000-ben a Postabank 150 milliárdos konszolidációjáról készült jelentéséből.

Az elnök minősítette

Az 55 oldalas, csonka jelentéstervezetet nyilvánosságra hozó stop.hu pénteken közölt "szigorúan titkos" feliratos oldalai a lap szerint az eredetileg 5 példányban elkészült dokumentum részei voltak. Az egyik lapon, az egykori fedlapon a hivatali iktatószám alatt Összefoglaló ellenőrzési jelentése cím olvasható. A dokumentum, amelyen "tervezet!" "szigorúan titkos" és "nem másolható" minősítés szerepel, "A Postabank Rt.-nél és a Workout Kft.-nél az 1155/1998. (XII. 9.) kormányhatározat 9. pontja alapján az állami pénzeszközök felhasználásnak ellenőrzéséről" alcímet kapta. Minősítette: Sepsey Tamás, egy példánya 96 lapból áll. Egy másik oldal szerint a példányokat a Postabank akkori elnöke, Auth Henrik, a Miniszterelnöki Hivatal akkori közigazgatási államtitkára, Bártfai Béla, a pénzügyi tárca államtitkára, Naszvadi György és a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Irányító Tárca Nélküli Miniszter (Demeter Ervin) kapta.

Számtalan papír között

Az Index a csonka dokumentum megjelenését követően kérdezte Sepsey Tamás volt Kehi-elnököt és Stumpf Istvánt, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterét a dokumentum valódiságáról, de egyikük sem volt hajlandó beazonosítani. Stumpf akkor azt mondta, hogy hat év elteltével egy olyan ügyben, amelyben számtalan hivatalos dokumentum keletkezett, nem lehet megmondani, hogy a most nyilvánosságra került szöveg megegyezik-e az akkori jelentéstervezettel. Később az Index birtokába került egy a kancelláriaminiszter aláírásával ellátott levél is, amely szerint öt hónappal a jelentéstervezet elkészülte után, 2000. decemberében utasította a Kehi-elnököt, hogy 2001 végéig függessze fel a Postabank konszolidációjának további vizsgálatát. A levelet Sepsey és Stumpf is hamisítványnak minősítette.

Mindenre képes

Sepsey az Index kérdésére az újabb dokumentumok megjelenése után pénteken azt mondta, hogy a Stumpf-levél hamisítvány, aki azt készítette, okirat-hamisítást követett el. Aki ilyen leveleket hamisít, az másra is képes - jelentette ki a volt Kehi-elnök. Stumpf Istvánt többszöri próbálkozásunkra sem sikerült utolérni.

Veres János pénzügyminiszter azonban belső vizsgálatot kezdeményezett tárcájánál, hogy kiderítse, hová tűnt a jelentés példánya a minisztériumból. Veres korábban többször említette, hogy az irattári nyilvántartásból látszik, elődje, Varga Mihály kétszer is kikérte a KEHI-jelentést, de annak nincs nyoma, hogy másodszor visszavitte volna a hiányzó dukomentumot.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.