Vilma
-7 °C
4 °C

Egykori ellenzékieket szervezhetett be a KGB

2005.03.09. 11:13
Kapcsolódó cikkek (1)
A rendszerváltás előtti belügyminiszter által megbízott titkos vizsgálóbizottság vezetője szerint olyan információk terejdetek el, hogy a KGB, a Securitate és a Stasi Magyarországon hálózatot épít. A Népszabadság által megszólaltatott Diczig István szerint a küföldi titkosszolgálatok az egykori ellenzék tagjai között szerveztek be ügynököket.

A Népszabadság szerint Horváth István belügyminiszter 1990-ben, két nappal a Dunagate-botrány kirobbanása után két vizsgálóbizottságot bízott meg azzal, hogy ellenőrizzék, igazak-e az ellenzéki politikusok állításai a törvénytelen megfigyelésekről, és az állambiztonsági iratok tömeges megsemisítéséről.

Az egyik csapatot Diczig István vezette, aki a lapnak azt mondta, hogy "rajtaütésszerűen ellenőrizték az állambiztonság székházát, és kiderítették, a szervezet vezetőinek állításával szemben, valóban igazak voltak a híresztelések a megfigyelésekről és az iratmegsemmisítésekről.

A vizsgálat azonban váratlan fordulatot vett, amikor olyan összefoglaló jelentésekre és operatív anyagokra bukkantak, amelyekből kiderült, hogy a moszkvai, a berlini és a bukaresti vezetés nem bízott a magyar kormányban, ezért a KGB, a Stasi és a Securitate Magyarországon hálózatépítésbe kezdett.

A németek a kelet-német menekültekkel kapcsolatos magyar álláspontra, a román titkosszolgálat a magyar erdélypoltikára, míg Moszkva arra volt kíváncsi, hogy milyen nemzetközi szerződések felbontását tervezi az új magyar kormány. A jelentések szerint a szervezetek az akkori ellenzékiek körében volt igazán aktív. Sőt, sikeres beszervezésekről is találtak anyagokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.