Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A rendőrség előállította a Lelkiismeret '88 vezetőjét

2004.05.23. 15:42
Kocsis Imrét négy aktivistával együtt őrizetbe vette a rendőrség, mivel a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az Erzsébet teret.
A rendőrség előállította Kocsis Imrét, a Lelkiismeret ,88 Csoport vezetőjét, valamint két férfit, illetve két nőt, amikor a szervezet mintegy tucatnyi aktivistája vasárnap délután a rendőrségi és a bírósági megtiltás ellenére megjelent a fővárosi Erzsébet téren, hogy megtartsa a csoport rendezvényét.

Kocsis Imre,
a Lelkiismeret '88 Csoport vezetője
Kocsis Imre, a szervezet vezetője vasárnap délelőtt arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, a Lelkiismeret '88 csoport tudomásul veszi, hogy a bíróság is megtiltotta a szervezet tervezett fővárosi találkozóját, ezért a megjelölt időpontban és helyen "más rendezvényt" tart a meghirdetett helyett.

A fővárosi Erzsébet teret a rendőrség kordonnal vonta körül vasárnapra, amelyet úgy húztak fel, hogy a járda is a kordonon belülre került.

Az Erzsébet téren a kordonnal lezárt terület előtt megjelent délután 2 órakor Kocsis Imre és a Lelkiismeret '88 Csoport több aktivistája. A rendőrség közölte Kocsis Imrével, hogy rendezvényét a rendőrség, majd a bíróság is megtiltotta és felszólították, hogy hagyja el a helyszínt.

A felszólításnak Kocsis nem tett eleget és a kordon mögött zajló rendezvény után érdeklődött a biztonsági szolgálat embereinél. Azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendezvényre csak meghívóval érkezetteket engednek be. Az Index munkatársa a helyszínen azt tapasztalta, hogy a rendezők nem kérnek mindenkitől meghívót.

Az Erzsébet téren zsidó szervezetek tartanak előre bejelentett rendezvény keretében szolidaritási napot Izrael Állam függetlenségének 56. évfordulója alkalmából.

A rendőrség ismételten felszólította Kocsis Imrét, hogy hagyja el a helyszínt, ennek a csoport vezetője nem tett eleget, ezért a rendőrség előállította.

A rendőrség szintén előállított egy férfit és két nőt, akik hangosító berendezéssel érkeztek az Erzsébet térre. A nők előállításánál kisebb dulakodás alakult ki.

Több tüntető az előállítás után is a helyszínen maradt, őket a rendőrök néha odébb terelik, hogy ne állják el a térre vezető bejáratot.

Kozák László alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére azt közölte, azért állították elő a négy embert, mert olyan felszereléssel érkeztek, amely a demonstráció megtartásának szándékára utalt és többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el a helyszínt.

Lelkiismeret '88 Csoport vasárnap a "II. fővárosi goj-találkozót" akarta megtartani a fővárosi Erzsébet téren. Kocsis Imre, a szervezet vezetője szerint ez egy kulturális rendezvény lett volna, ahol be akarták mutatni "markánsan a goj és más kultúrák közötti különbségeket" azért, hogy szimpátiát keltsenek "a magyarságban a goj-kultúra iránt".

A hagyományos zsidó szemében a goj (gojim) a keresztény európait jelenti.

A rendezvényt a budapesti rendőrfőkapitány pénteken arra hivatkozva tiltotta meg, hogy a jelzett időszakban és helyszínen a rendezvény megtartása más, előbb bejelentett rendezvény lebonyolításában fennakadást okozna és a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.

A Lelkiismeret '88 jogorvoslat miatt a Fővárosi Bírósághoz fordult, ahol szombaton elutasították a demonstrációra vonatkozó kérelmet, a bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.