Natália
-3 °C
8 °C

Hibahatáron belül szűkül a két nagy párt közti különbség

2004.11.15. 11:29
A Marketing Centrum felmérése szerint október és november eleje között a pártok támogatottsága a hibahatáron belül változott: az összes megkérdezett körében 7 százalékról 4 százalékra csökkent a Fidesz előnye. A közvélemény-kutató szerint úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc színrelépése továbbra is jótékony hatással van az MSZP népszerűségére. A kutatásból kiderül, hogy a Fidesz elutasítottsága kezdi utolérni az MSZP elutasítottságát.
Az október elején készített felméréshez képest az MSZP lakossági támogatottsága az összes megkérdezett körében 2 százalékkal (30 százalékra) növekedett, a Fideszé pedig 1 százalékkal (34 százalékra) csökkent, olvasható a Marketing Centrum, az Indexhez eljuttatott elemzésében. Egyik változás sem nagyobb, mint a hibahatár, az elemzés szerint a változásból annyi azonban mégis megállapítható, hogy egyelőre trendszerűnek látszik az MSZP Gyurcsány Ferenc színrelépésével kezdődő felzárkózása. A felmérés szerint ehhez hozzájárult az is, hogy a nagyobbik kormánypárt megújította vezetését egy sikeres és zökkenőmentes kongresszuson, melyet jelentős médiaérdeklődés kísért.

A részvételi valószínűséget becslő 100 fokú skála átlaga 55 pontról 59 pontra emelkedett; elsősorban a két nagy párt támogatóinak növekedett - egyenlő mértékben - a szavazókedve. Mindebben feltehetőleg szerepe van a közelgő népszavazást kísérő kampányhatásoknak is.

Önmagában jelentéktelen változás az MDF támogatottságának egyszázalékos csökkenése, ugyanakkor a kisebbik ellenzéki párt most nem biztos, hogy átlépné az 5 százalékos küszöböt. Az MDF-en belüli viták egyáltalán nem növelték a párt híveinek aktivitását. Az SZDSZ esetében azonban változatlanul biztosnak látszik az 5 százalék fölötti eredmény, miközben a parlamenten kívüli pártok meg sem közelítik ezt a határt.

A Fidesz hosszabb távra is elkötelezett híveinek aránya nem változott a legutóbbi Marketing Centrum felmérés óta, ugyanakkor 41 százalékról 45 százalékra növekedett azok aránya, akik azt nyilatkozták, hogy 2006-ban szóba sem jöhet náluk, hogy a Fideszre szavazzanak. Az MSZP-ről változatlanul a megkérdezettek 48 százaléka mondta ugyanezt, ugyanakkor 39 százalékról 43 százalékra növekedett azok aránya, akik biztosak abban, hogy 2006-ban az MSZP-re fognak szavazni vagy legalábbis elképzelhetőnek tartják ezt. "Mindez ez azt jelzi, hogy az MSZP elsősorban a nem igazán elkötelezettek közül csábított vissza magához támogatókat, miközben a Fidesz elutasítottsága kezdi utolérni az MSZP elutasítottságát" - áll a Marketing Centrum elemzésében.

A felmérés módszertana
A kutatás keretében 1200 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A felmérés 2004. november 4. és november 9. között készült. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során - a KSH 2001-es népszámlálása alapján - többszempontos súlyozással korrigálták. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint ą3 százalék.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.