Emánuel
3 °C
12 °C

Jogszerűtlen volt Csurka újraválasztása

2005.04.27. 17:56
Törvénytelennek ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) volt alelnökének két évvel ezelőtti kizárását a pártból. A bíróság megsemmisítette a MIÉP küldöttgyűlésének azt a határozatát is, amellyel újjáválasztották Csurka István pártelnököt. A küldöttgyűlés két éve arra a szabályra hivatkozott, hogy csak az lehet elnökjelölt, aki a küldöttek legalább 20 százalékának jelölését elnyerte, de ilyen szabály nem létezik.

Bognár László, akit több társával együtt 2003 januárjának végén zárt ki a pártból a MIÉP becsületbírósága, győzelemnek nevezte a bíróság ítéletét, de hozzátette: "esze ágában sincs" visszatérni a pártba.

Bizonyított törvénytelenségek

Grespik László, a felperes ügyvédje az MTI-nek elmondta: a kizárás érvénytelenítését erkölcsi győzelemnek tartják, ami egyúttal azt is bizonyítja, hogy "a MIÉP-ben törvénytelenségek vannak." Az alperes nem jelent meg a szerdai tárgyaláson, azonban a döntés ellen 15 napon belül fellebbezést nyújthat be.

A magát Magyar Igazság és Élet Reform Tömörülésnek (MIÉRT) nevező csoport 2003 februárjában indított pert a MIÉP ellen, miután vezetőinek eltávolítását a MIÉP országos választmánya kezdeményezte, majd nem sokkal később Csurka István pártelnök jelentette be Bognár László, Rozgonyi Ernő, Deák Péter és Bíber József Tibor kizárását. Csurka szerint a magát reformernek nevező csoport tagjait "kívülről irányították", a párt alapszabályával ellentétes tevékenységükkel a MIÉP felbomlasztásán fáradoztak.

Nem létezett a hivatkozott szabály

A bíróság megsemmisítette a MIÉP 2003. február 23-i küldöttgyűlésének azt a határozatát is, amellyel újraválasztották Csurka István pártelnököt - mondta el Grespik László a távirati irodának. Az indoklás szerint a küldöttgyűlés arra a szabályra hivatkozott, hogy csak az lehet elnökjelölt, aki a küldöttek legalább 20 százalékának jelölését elnyerte, és ez a jelöltek közül csak Csurka Istvánnak sikerült; a húszszázalékos szabály ugyanakkor nem létezik - mutatott rá az ügyvéd. Hozzátette: a hivatkozás tehát törvénysértő és alapszabálysértő.

Novák Előd felperes, a MIÉP Ifjúsági Tagozat volt elnöke, az Ifjú Magyarok Egyesületének elnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint "az alperes MIÉP rosszhiszemű pervitellel időhúzásra játszott, ami több mint két évig sikerült is. A párt a bíró - rendbírság terhe melletti - felszólítására sem nyújtotta be a kért iratokat". Novák szerint a "dominó-elv alapján Csurka törvénytelen megválasztása óta eltelt két év elnöki határozatai (pl. az elnökségi ülések összehívása, így azok döntései is) érvénytelenek, tehát az idei, újraválasztó küldöttgyűlés összehívása se volt szabályos".

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.