Vilma
-7 °C
4 °C

Simogatták és ütötték Molnár Lajost

2006.06.06. 15:52
A parlament egészségügyi bizottsága 13:10 arányban támogatta a szabad demokrata Molnár Lajos miniszteri jelöltségét. Mikola István alelnök kesztyűs kézzel bánt Molnárral, de a Magyar Orvosi Kamarát és a többi köztestületet, mint ígérte, a Fidesz meg fogja védeni.

"Elválasztasz az érdekképviselettől?" - kérdezi az Éger István kamarai elnökkel beszélgető, a képviselőhumorba a jelek szerint már belejött Molnár Lajos egészségügyi miniszterjelölt, amikor egy fideszes képviselő kettejük között tör utat. (Kettejük beszélgetése önmagában hírértékű, hiszen két éve a Magyar Orvosi Kamara perelte be az SZDSZ-es politikus-kórházigazgatót, mert a Financial Timesnak "hálapénzre pályázó orvosokról" nyilatkozott.

A meghallgatás játékszabályait Kökény Mihály bizottsági elnök ismertette, a kormányprogram tartalmára például furcsa módon nem irányulhatott kérdés. Igaza van a kétszeres egészségügyi miniszternek, ezekben a napokban például az időjárás is éppen elég beszédtémát szolgáltat.

Mindenkinek megköszönte

"A minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársai a hátam mögött vannak, remélem, hogy ott is maradnak" - kezdte programismertetését a jelölt. Hogy ott maradnak-e, azt nem tudni, bár tényleg elég nagy a cserélődés a miniszteri poszton, a bizottság elnöke például kétszeres, alelnöke, Mikola István egyszeres egészségügyi miniszter.

Molnár "életpályája csúcsának" nem az esetleges miniszterséget, hanem az országgyűlési képviselőséget tartja. Felszólalásának eleje inkább egy Oscar-díjkiosztóra emlékeztetett, megköszönte a támogatást feleségének és két lányának, nem feledkezett el Nyírbátorról, arról a városról, amelyik két minisztert ad ennek a "reformkormánynak" (a pénzügyminiszter a másik), megemlékezett a nyírbátori komolyzenei fesztiválról, és megosztotta afeletti örömét az egészségügyi bizottság tagjaival, hogy új kultúrházzal gazdagodott a főtér.


Tekintse meg képeinket!

Molnár Salgótarjánra is büszke, szerencsére sok barátra tett itt szert, a Kapás utcai rendelőintézet is a szíve csücske, valamint a BM-kórház, ahol elleshette az igazi csapatszellemet a rendőröktől és tűzoltóktól. (A MÁV-kórházra is büszke, ezt már nem részletezzük.)

Reméli, hogy négy év múlva is büszke lehet, "hatékony, szolgáltató és üvegfalú" minisztériumot szeretne. (Az üvegzsebű Keller László, maga is a bizottság tagja, ez utóbbi szóösszetételt sajnos nem hallhatta, mert késett.) A verseny a betegekért folyik, és az orvosok életét is jobbá szeretnék tenni, hogy ne "hálapénzből és minimálnyugdíjból" éljenek. (Molnár a beköszöntőjét papírról olvasta, Kökény joviálisan mosolygott, Mikola gyakran jegyzetelt.)

Simogattak és ütöttek

A bizottság tagjai nem okoztak meglepetést a kérdéseikkel. A kormánypártiak simogattak, az ellenzékiek ütöttek. Jellemző kérdések a szocialistáktól: "Az egészségügy átalakítása milyen szerepet ró az önkormányzatokra?" (Tittmann József) "Milyen változások várhatóak a szakorvosképzésben?" (Gyula Ferencné) "Hogyan lehetne az orvosokat partnerré tenni a reformokban?" (Perjési Klára)

És néhány jellemző ellenzéki kérdés: "Bevezetik-e a vizitdíjat?" "Lesz-e kórházprivatizáció?" (Spilák Ibolya) "Igaz, hogy százhatvan kórházból csak hatvanat tartanak meg?" (Nagy Kálmán) "Milyen szerep jut a betegszállításban az Országos Mentőszolgálatnak és a magáncégeknek?" (Puskás Tivadar; tudják, ő az a mentőfőorvos, akit azért váltottak le, mert a Fidesz-KDNP listáján parlamenti képviselő lett.) "Hogyan egyeztetik össze az MSZP és az SZDSZ szakmailag sokszor ellentétes egészségügyi programját?" (Kupper András)

A várakozásokkal ellentétben Mikola nem rontott neki Molnárnak, négy kérdésében, egyebek mellett, a gyógyszerártámogatás és a biztosítási rendszer változásairól érdeklődött.

Mi lesz?

Molnár válaszai alapján összefoglaljuk, mi várható az egészségügyben:

Szakmai kollégiumok jövője Ezen testületek egyetértése nélkül nem szabad döntéseket hozni. Az érdekképviseletek ugyanakkor reformra szorulnak, hiszen a Magyar Orvosi Kamarát például "a rendszerváltás lázában" alapították.

Vizitdíj Szerinte be kell vezetni, hogy csökkenjen a rendelők forgalma. Nem az összeg számít, hanem a tény, hogy fizetni kell. A miniszterjelölt "fél doboz cigaretta" árában határozta meg a vizitdíj összegét, ami nem meglepő, hiszen Molnár dohányzik. Erről a káros szokásáról a bizottság előtt is beszélt: "Amikor nem leszek a nyilvánosság előtt, akkor lejátszom ezt a szörnyű küzdelmet. (_) Mindent el kell érnem, hogy a gyerekeim ne dohányozzanak."

Receptdíj Bevezetéséről - akárcsak a vizitdíjéról - még nincs döntés, de a jelölt szavaiból úgy tűnt, hogy kívánatosnak tartaná.

Kórházprivatizáció Nem akarják eladni a kórházakat, de venni sem akarnak. A fenntartóknak kell eldönteniük, hogy képesek-e működtetni a kórházukat vagy magántőkét vonnak be. A politikának nem kell segítenie a magántőkét, de megakadályozni sem szabad a térnyerését.

Több biztosítós modell A sajtóban a szlovák reformnak csak a negatívumai jelennek meg, pedig 2002-ben kiigazították azt.

Népegészségügyi program A 2003-ban konszenzussal elfogadott programnak a mai formájában befellegzett, mert "gyönyörű program", de nem volt hozzá forrás. Három-négy kiemelt és anyagilag is támogatott program kell.

Az egészségügy ingyenességéről és a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésről Az egészségügy nem ingyenes, a salgótarjáni bányász és a budapesti főszerkesztő is más eséllyel veszi igénybe a szolgáltatásait.


Klikk a képre!

A kórházbezárásokról A jelölt emlékei szerint Gógl Árpád korábbi egészségügyi minisztertől származik az az állítás, hogy százhatvan kórházból százat be kell zárni, de már őt is félremagyarázták. Hatvan kórházból a magyar lakosság nem látható el.

Az ügyeleti rendszer reformjáról Sok az ügyeleti orvos, miközben elég sokat ügyelnek "üresben". Össze kell vonni az ügyeleteket, így az ügyeletes orvosok akár három-négyszer jobban kereshetnek.

A Fidesz megvédi

Zárszavában Mikola István nem kételkedett Molnár jó szándékában, de az egészségügy szerinte bonyolultabb annál, ahogy a jelölt lefestette. Válaszait "elkentnek, homályosnak" nevezte, és kilátásba helyezte a Magyar Orvosi Kamara és a többi köztestület "megvédését". Kökény Mihály ismét megfeddte azokat a képviselőket, akik a kormányprogramról kérdeztek.

A szavazás papírformával zárult: a tizenhárom kormánypárti képviselő igennel, a tíz ellenzéki nemmel szavazott Molnár Lajos jelöltségére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.