Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

MSZP-Fidesz találkozó áttörés nélkül

2001.02.08. 15:24
A csütörtöki Fidesz-MSZP találkozón nem történt érdemi előrelépés a két párt közti meglehetősen hűvös viszony rendezésére. Szájer József hathetenkénti mítinget helyezett kilátásba Latorcai János frakcióvezető-helyettes vezényletével, de a szocialisták ezt egyelőre nem fogadják el, mert szerintük nem kezdődött meg az érdemi egyeztetés. Az MSZP sérelmezte, hogy a kormánypárt nem válaszolta meg az előzetesen benyújtott szocialista kérdéseket, Szájer szerint viszont Nagy ultimátumot adott nekik, mellyel nem foglalkoznak. A fideszes politikus nem tart szükségesnek pótköltségvetést, de a parlament létszámát csökkentené 80-100 fővel.
Szájer József szerint fontos volna a két legnagyobb párt közti kapcsolattartás, ezért felajánlotta, hogy a jövőben hathetente találkozzon egymással a frakció egy-egy kijelölt tagja. A legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője helyettesét, Latorcai Jánost prezentálta a találkozón a tervbe vett szocialista kapcsolatok fenntartására, az MSZP azonban a konkrét kormánypárti lépés ellenére sem tartotta szükségesnek a viszonzást, mert a Fidesz a szocialisták előzetesen elküldött egyetlen kérdésére sem válaszolt érdemben, helyette a tavaszi ülésszakon esedékessé váló EU-integrációs és kétharmados törvényekről esett a legtöbb szó. Nagy ugyanakkor elzárkózott attól, hogy a témában hivatalosan is állást foglaljon, mert - mint mondta - ehhez előbb egyeztetnie kell a pártvezetéssel.

Szájer: ,,Nem foglalkozunk az MSZP ultimátumával."

Szájer József
Szájer a megbeszélés utáni értékelésében hangsúlyozta, hogy szerinte az MSZP nem hajlik a konszenzusra, hiszen a párt négy előzetes kérdése ultimátumnak tekinthető, amit a Fidesz visszautasít. Mint ismeretes, Nagy Sándor levélben küldte el Szájernek azokat a témaköröket, melyeket a szocialisták fontosnak tartottak volna megvitatni a megbeszélésen.

A pótköltségvetés szükségességét sürgető szocialista javaslatról szólva Szájer József kijelentette: ,,Létezik az országnak egy érvényes költségvetése, ezért nincs szükség pótlékra, mint ahogy pótkávét sem iszik senki, ha van valódi kávé".

A Fidesz 80-100 fővel csökkentené a parlament létszámát

A Fideszes politikus elmondta, hogy pártja 80-100 fővel csökkentené a parlament létszámát. Ezzel Nagy Sándor is egyetértett, bár szerinte a két fél politikai nézetkülönbségei és a választásokig hátralévő rövid idő nem teszik lehetővé, hogy 2002-ben egy kisebb létszámú parlamentre szavazhassanak az emberek.

A szocialista politikus úgy látja, hogy ,,Szájer József a találkozón elsősorban a közelgő tavaszi ülésszak kétharmados törvényeiről, ő viszont az ország lakosainak kétharmadát érintő problémákról kívánt volna egyeztetni", hiszen - mint elmondta - az EU-csatlakozással kapcsolatos jogharmonizációs kérdésekben a parlamentben korábban is egyetértés volt. ,,Emiatt nem kellett volna találkoznunk" - fogalmazott Nagy.

A találkozón nem volt szó sem Torgyán József, sem Szabadi Béla menesztésének kérdéséről.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!