Piroska
-2 °C
5 °C

Orbán: A koalíciós megállapodás nem személyfüggő

2001.02.06. 17:42
Orbán Viktor szokásos szerda reggeli rádióinterjújában kijelentette, nagy kérdés, hogy az FVM jelenlegi vezetőivel megtudják-e oldani az agrárium előtt álló feladatokat. Hétfőig kapott haladékot Orbán Viktortól Torgyán József, hogy kezdeményezze Szabadi Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkárának felmentését - értesült az Index. Az információt Torgyán József lapunknak nem kívánta kommentálni. Minisztériumi forrásaink szerint azonban Szabadi Bélának már kedden jelezte a miniszter, hogy megválik tőle, és ezért ,,szerdán már be sem kell jönnie". A minisztérium sajtóosztályán cáfolták információnkat.
Torgyán József hétfőig kapott haladékot, hogy kezdeményezze felmentését az FVM politikai államtitkárának, Szabadi Bélának - ellenkező esetben nincs helye tovább a kormányban - értesült minisztériumi forrásokból az Index. Torgyán József nem kívánta kommentálni információnkat, a földművelésügyi minisztérium sajtóosztálya pedig cáfolta az értesülést. Ennek ellenére forrásaink szerint kedden Torgyán József jelezte Szabadi Bélának, hogy megválik tőle, és az államtitkárnak ,,szerdán már be sem kell jönnie".

Tallós cáfol
- Az Önök tegnapi információval ellentétben Dr. Szabadi Béla a mai napon is dolgozik, és Dr. Torgyán József nem kezdeményezte a felmentését. Ilyen kérdés nincs napirenden a minisztériumban - nyilatkozta a cikk kapcsán Tallós Emil, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtófőnöke.
Orbán: Az FKGP-vel kötöttünk koalíciós megállapodást, nem Torgyánnal

Nagy kérdés, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mostani vezetésével meg tudjuk-e oldani a tárcára váró feladatokat, így a földbirtokrendszer új alapokra helyezését - jelentette ki többek között Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Rádiónak adott szokásos szerdai interjújában. A miniszterelnök hozzátette, nem arról van szó, hogy a vezetés szakmailag erre nem lenne képes, hanem, hogy "bizalomvesztéses helyzet" alakult ki az agráriumban.

Orbán emlékeztetett arra, hogy az FKGP-vel koalíciós megállapodást kötöttek, amit a két párt kötött, annak ellenére, hogy a pártelnökök írták alá. A kormányfő ezért nem tartja személyfüggőnek a megállapodást. Pártelnök lehet benn és lehet kívül is a kormányon - mondta. A kormányfő arra célzott, hogy a Fidesz elnöke nem tagja a kormánynak, de ez nem érinti a koalíciós megállapodást. Orbán Szabadi menesztésével kapcsolatos hírekre úgy reagált, hogy a miniszterek maguk válogatják meg munkatársaikat, de ha a teljesítmény nem kielégítő, vagy valamilyen más probléma merül fel a kiválasztottakkal szemben, akkor a minisztereknek javaslatokat tehet, amit eddig kivétel nélkül meg is fogadtak.

Csatári lesz Szabadi utódja?

- Egész hétvégén benn volt, és pakolt - mondta az államtitkárhoz közel álló infromátorunk, aki szintén úgy tudja, hogy szerdától már nem kell bejárnia Szabadi Bélának. Az Index minisztériumi forrásaitól úgy értesült, hogy Torgyán József Csatári Józsefet, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnökét jelölte ki a feladatra. Szabadi Bélát több órán keresztül nem tudtuk elérni, annak ellenére, hogy többször kaptunk ígéretet a visszahívásra.

Szabadi Béla
A miniszterelnök csupán a koalíciós szerződés értelmében kérhette Torgyán Józsefet, hogy kezdeményezze a politikai államtitkár menesztését. A törvény értelmében (1997. évi LXXIX. törvény) ugyanis erre nem lenne szükség, mert az államtitkárokat a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, illetve bocsátja el.

,,Mivel a politikai államtitkárok személye politikai alku kérdése, elsősorban a miniszter hatáskörébe tartozik eldönteni, hogy megtartja vagy elereszti államtitkárát - mondta lapunknak a Szegedi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékéről Tóth Judit tanszékvezető-helyettes. A miniszterelnöknek ezért fontos, hogy a miniszter kezdeményezzen. Ad absurdum a köztársasági elnök meg is vétózhatja a menesztést, ha úgy ítéli meg, az államtitkár távozása veszélyezteti az adott intézmény demokratikus működését. A koalíciós szerződés felrúgása hasonló problémát jelenthet.

Szabadi Béla menesztése már hónapok óta napirenden van, és miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése feketén-fehéren bebizonyította, hogy ő a ,,legdrágább" államtitkár: távozása kulcsszerepet játszhat a Fidesz és az FKGP közti kapcsolatban.

Elindul a nyomozás a kazetta-ügyben
Az RTL Klub információi szerint a rendőrség elrendelte a nyomozást Torgyán Attila ügyében. A kereskedelmi tévé azt állította, hogy ezt hivatalos források név nélkül megerősítették. A rendőrség szerint tehát alapos a gyanúja annak, hogy a múlt héten a Népszava című napilap által kirobbantott kazettaügyben bűncselekmény történt. A lapnak nyilatkozó Deésy Géza vállalkozó titkos hangfelvételt készített egy megbeszélésen, ahol arról volt szó, hogy hogyan juttassanak el Torgyán József fiának hárommillió forint kenőpénzt. Deésy Géza azt állítja, hogy a miniszter fia ezért közbenjárást ígért egy százmilliós nagyságrendű minisztériumi támogatáshoz. A Rózsa András, az ORFK sajtóosztályának munkatársa az Indexnek elmondta: nem tud arról, hogy a nyomozást elrendelték volna.
15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft