Vilma
-7 °C
4 °C

A kormány a kirakatban, az MSZP a boltban

2003.05.24. 15:20
Teljesíteni fogjuk a négy év programját, úgy, ahogy ígéreteink szólnak - fogalmazott a kormányfő az MSZP országos választmányának szombati budapesti ülésén értékelte a kormány egyéves tevékenységét. Medgyessy Péter a 2006-os választási győzelmet tartja a kormány működése vezérlő elvének.
Medgyessy a kabinet tevékenységét értékelve a már megvalósított intézkedések között említette egyebek mellett a pedagógusok bérének emelését, a minimálbér adómentessé tételét, a nyugdíjasok és a sokgyermekes családok terheinek enyhítését, valamint a gazdaság teljesítőképességének növelését.

A nyugdíjasok miatt nem tiszta Medgyessy lelkiismerete

A nyugdíjasokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott, "itt a legkevésbé tiszta a lelkiismeretem", ugyanakkor kitért arra, hogy fokozatosan bevezetik a 13. havi és az özvegyi nyugdíjat, valamint 19.000 forintot juttattak fejenként a nyugdíjasoknak, amit - a kormányfő szavai szerint - a Fidesz-kormány korábban elvett tőlük.

A gazdaság helyzetéről szólva

A gazdaság helyzetéről szólva kiemelte az autópályaépítési programot, a vállalati hitel- és adókedvezményeket, a személyi jövedelemadó és a tételes egészségügyi hozzájárulás mértékének csökkentését, a költségvetési hiány mérséklését. Megjegyezte, hogy a gazdasági növekedés így is tartható, hozzátéve: az infláció is csökkenő tendenciát mutat. A következő 18 hónapban a kormányzati munka súlypontját a gazdaság helyzetének javítására kell helyezni a miniszterelnök szerint. Mint mondta, rosszul alakul a nemzetközi gazdasági helyzet, ezért beruházási és foglalkoztatási programokra, megtakarításokra lesz szükség, miközben a lakosságnak vonzó lehetőségeket kell kínálni.

- A 2004-es év a takarékosság, az erőgyűjtés és felkészülés éve lesz, ki kell választani azokat a prioritásokat, melyekre koncentrálni tudunk - szögezte le, hozzátéve, hogy az MSZP-től együttműködést és összetartást vár el a kedvezőtlenebb helyzetben is. Medgyessy Péter szerint nem lesz visszalépés 2004-ben, de a következő év nehezebb lesz. Hozzátette: a bérek az árakkal lépést tudnak tartani, de ennél többre most nem tud vállalkozni ígéreteiben.

"Sokszor nem tudjuk jól elmondani, hogy mit miért teszünk"

Az eltelt egy év eredményei közé sorolta a civil szervezetekkel és a munkaadókkal kialakított párbeszédet, a parlament rendszeres ülésezését, az ország nemzetközi megítélésének helyreállítását, a határon túli magyarok segítését és a kabinet támogatottságát a választók körében. Kitért arra, hogy a jövőben nagyobb mértékben kell foglalkozni a gyermekek, a fiatalok és a falvak problémáival, javítani kell a kormány kommunikációján és hatékonyabb elemző munkára van szükség.

- A teljesítményünkhöz képest nagyon rossz a kommunikáció, sokszor nem tudjuk jól elmondani, hogy mit miért teszünk, nem tudjuk elmondani az emberek nyelvén az üzeneteket. Ezen tehát alapvetően változtatni kell - mondta a kormányfő.

"A visszajelzés finom megfogalmazása a kritikának"

A kormány és az MSZP kapcsolatát korrektnek és nagyon jónak nevezte, ugyanakkor gyengének a párt tagozatainak bevonását a kormányzati munkába, szükségesnek az információáramlás erősítését. A kormányfő kitért arra: az MSZP választmányától visszajelzéseket vár a kabinet munkájáról, hozzátéve: "a visszajelzés finom megfogalmazása a kritikának".

Nem kell lebecsülni az ellenzéket

Medgyessy Péter úgy vélte, nagyobb figyelmet kell fordítani az ellenzék gondolkodásának megértésére, nem kell lebecsülni, milyen erőt képvisel. Mint mondta, a kormány jövőbeni munkájának irányait a modern, európai, magyar, köztársaság szavakkal lehet jellemezni. A modernség a fenntartható fejlődést, a reformokat, a jó oktatási rendszert, a versenyképes gazdaságot és az informatika fejlődését jelenti, az európaiság az életvitelt, a politizálás stílusát és Magyarország helyét a világban - fejtette ki.

Medgyessy Péter úgy fogalmazott: magyarság alatt a magyar kultúra fejlesztését, nemzetmegtartó erejét, a világban történő terjesztését érti. Kitért arra, hogy a népesség számának alakulása "nem lehet csak a jobboldal gondja, ez minden tisztességes ember gondolkodásában helyet kell kapjon". - Válaszokat kell adnunk a nemzeti identitás és a hazafiság erősítésének kérdéseire, azokra a fogalmakra, melyekkel mindannyian azonosulunk, de valamilyen érthetetlen baloldali szemérmesség miatt nem szólunk róla - hangsúlyozta.

A kormányfő köszönetet mondott az MSZP-nek és a választóknak a támogatásért. A kormányát érintő személyi változásokról szólva azt mondta, a kormányzást szolgálatnak tekinti és a teljesítmény maximálására kéri minisztereit.

A kormány a kirakatban, az MSZP a boltban

Az MSZP és a kormány viszonyát, a sikeres kormányzáshoz szükséges pártfeladatokat állította felszólalása középpontjába az MSZP országos választmányának szombati budapesti tanácskozásán Kovács László párt- és Jánosi György választmányi elnök. A miniszterelnök beszéde után felszólaló Jánosi György a kormány és a koalíciós pártok elválaszthatatlan viszonyára utalva úgy fogalmazott, "a kormány mindig a kirakatot jelenti, de a bolt mi vagyunk, az MSZP és az SZDSZ".

Kovács László pártelnök úgy vélte: alkalmassá kell tenni a szocialista pártot a 2006-os választási győzelemre, s ehhez a felkészülést már most el kell kezdeni. Hozzátette, a pártnak azt kell megvizsgálnia, érvényesül-e a kormány tevékenységében az MSZP értékrendje, időarányosan teljesülnek-e a kormányprogramban vállaltak, előzetes véleményt kell mondania a kabinet döntései előtt és kezdeményezéseket kell tennie.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.