Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szonda: Stabil MSZP-vezetés

2003.05.23. 07:53
Egy évnyi kormányzati munka után is tartja előnyét az MSZP. Ha most vasárnap lennének a választások, a szocialisták hat-hétszázezer szavazattal kapnának többet a Fidesznél. Más párt nem jutna a parlamentbe, a harmadik helyezett SZDSZ-t a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka támogatja.
Stabilan tartja vezető pozícióját az MSZP - derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadságban közzétett közvélemény-kutatásából. Egy évvel a választások után az MSZP 35 százalékos támogatást élvez a teljes lakosság körében, a biztos szavazó pártválasztók között 53 százalék a nagyobbik kormánypárt támogatottsága.

Hatszázezres hátrányban

A Fidesz-MPSZ-t a teljes lakosság 27, a biztos szavazó pártválasztók 39 százaléka támogatja. A Szonda felmérése kétpárti parlamentet mutat, a teljes lakosság körében 3 százalékos támogatottságú SZDSZ a pártot választók között 4 százalék.

A negyedik parlamenti párt, az MDF a teljes lakosság körében 1, a pártot választók között 2 százalékon áll.

A közvélemény-kutató elemzése szerint a szocialisták tartósan erősebbek a közvéleményben a Fidesznél. Az MSZP tábora hat-hétszázezer fővel nagyobb, és kisebb a párt elutasítottsága is - 14 százalék, szemben a Fideszt elutasítók 18 százalékával.

Generációs szakadás

A május 7-16 között végzet felmérés már az "újjáalakulási" kongresszus előtt is a Fidesz néppárti jellegét mutatja. A párt támogatottsága nagyjából azonosan oszlik meg az egyes iskolázottsági csoportokban, valamint a férfiak és nők körében.

Életkor és lakóhely szerint azonban nagy a szakadás, a fiatalok körében kétszer akkora a Fidesz támogatottsága, mint a legidősebb korosztályban. Falvakban másfélszer nagyobb arányban vannak fideszesek, mint a fővárosban.

Módszertan
A felmérést 2003 május 7-16 között 1500 fős, az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát prezentáló mintán végezték. A minta hibahatára +/-2.5 százalék. A mintában részt vevő 1500 főt az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, teljes véletlent biztosító módszerrel történt.