Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Gallup: korrupció volt, van, lesz

2003.04.07. 16:38
A Magyar Gallup Intézet március 7. és 12. közvélemény-kutatást végzett a kormányzati korrupcióval és korrupcióellenes fellépésekkel kapcsolatban. Minden második ember bízik a közpénz-felhasználás sikeresebb ellenőrzésében, de a lakosság egyharmada szerint nem változik a kormányzati korrupció mértéke. Az emberek 40 százaléka gondolja úgy, hogy ez a kormány sikeresebben küzd a korrupció ellen, mint az előző.
A korrupcióval kapcsolatos vizsgálatot Kiss Elemér kancelláriaminiszter lemondása után két héttel, az üvegzseb-törvény parlamenti általános vitájának lezárulta után végezte el a Gallup.

Volt-e korrupciós eset?

A Gallup megkérdezte: "A mostani, a Medgyessy-kormány eddigi működése során véleménye szerint fordultak-e elő a kormányzati munkával összefüggő korrupciós esetek, hivatallal való visszaélések?" A felnőtt lakosság közel kétharmada (64 százaléka) szerint voltak a kormányzati munkával összefüggő korrupciós esetek a Medgyessy-kormány működése alatt. 16 százalék volt azok aránya, akik szerint ilyen esetek nem történtek. A kérdésre a megkérdezettek egyötöde nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Az Orbán-kormányhoz képest...

Véleményt kértek arról is, hogy "a mostani, a Medgyessy-kormány működésében, az előző, az Orbán-kormánnyal összevetve, kevesebb, nagyjából ugyanannyi, vagy több a korrupció?"

Azok aránya, akik szerint a mostani kormány működésében ugyanannyi a korrupció, mint az Orbán-kormányéban, és akik szerint a mostaniéban kevesebb, mint az előzőében, nagyjából megegyezett egymással: mindkét csoport kicsit nagyobb, mint a lakosság egyharmada (35, illetve 34 százalék). Azok aránya, akik szerint a Medgyessy-kormány működésében több a korrupció, sokkal kisebb: a lakosságnak csak egy kilenced részét (11 százalék) teszi ki.

A jövő

A várakozásokat a következő kérdéssel vizsgálták: "És a jövőt illetően hogy látja, a jelenlegi kormányzat: kevesebb korrupcióval összefüggő visszaélést, körülbelül ugyanannyi, vagy több korrupciós visszaélést fog elkövetni, mint az előző kormány?"

A meghatározó vélemény az volt, hogy a jelenlegi kormányzat ugyanannyi korrupcióval összefüggő visszaélést fog elkövetni, mint az előző kormány. 36 százalék - a megkérdezettek valamivel több mint egyharmada mondta ezt. Ennél valamivel kisebb, 31 százalék volt azok aránya, akik a Medgyessy-kormány jövőbeli tevékenységével összefüggésben kevesebb korrupciót feltételeztek az elődjénél. Több korrupciót a jövőre vonatkozóan 14 százalék vár a Medgyessy-kormány működésében, mint amennyi az Orbán-kormányéban volt tapasztalható.

Ellenőrzés

Egy másik kérdésünkre válaszolva a lakosság fele tartotta lehetségesnek, hogy ez a kormány sikeresebb lesz a közpénzek felhasználásának ellenőrzését illetően, mint az előző volt. Ezzel ellenkezően vélekedett közel minden harmadik felnőtt. A lakosság nagyobb része érzékel, illetve vár javulást a kormányzati munkával összefüggő korrupciós esetek terén, mint amennyinek a véleménye romlásról szól.

Sikeresebb-e a korrupcióellen munka?

A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter, Kiss Elemér lemondásáról március 7-12. közti felmérésünk szerint a megkérdezettek több, mint háromnegyede (78 százaléka) hallott.

Kiss Elemér lemondása az emberek 40 százaléka szerint azt bizonyítja, hogy ez a kormány sikeresebben küzd a korrupció ellen, mint az előző. A lakosság egyharmada (32 százalék) ezzel ellentétesen vélekedik - ők inkább azzal az állítással értettek egyet, hogy Kiss Elemér lemondása azt bizonyítja, hogy ez a kormány sem kezeli jobban a korrupciós ügyeket, mint az előző kormány.

Miért mondott le Kiss Elemér?

Vizsgálta az a Gallup azt is, hogy az emberek melyik tényezőnek tulajdonítják a legfőbb szerepet abban, hogy Kiss Elemér lemondásra kényszerült. Hat válaszlehetőséget kínáltak fel: a sajtó, az ellenzéki pártok, a közpénzügyi államtitkárság, az MSZP, az SZDSZ, Medgyessy Péter miniszterelnök.

A legnagyobb arányban a sajtót tartották a lemondás kikényszerítőjének (azok körében, akik megjelölték a hat válaszlehetőség egyikét, 32 százalék volt ez az arány.). Második legfontosabb tényezőnek az ellenzéki pártok bizonyultak (27 százalék ebben a körben). Medgyessy Péter miniszterelnöknek 19 százalék, a közpénzügyi államtitkárság, valamint az MSZP fellépésének 11-11 százalék tulajdonította a lemondást, az SZDSZ-t mindössze 1 százalék jelölte meg legfőbb okként.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet 2003 márciusában 989 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg az ország 18 éven felüli lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A megkérdezés március 7. és 12. között történt az ország 67 településén. A mintavétel a véletlenszerű, többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk.